За Жени Здраве БЕЗСЪНИЕТО КАЧВА КРЪВНОТО

БЕЗСЪНИЕТО КАЧВА КРЪВНОТО

Здраве - Здраве

Хората страдащи от хипертония, знаят, че освен да приемат доживот съответните медикаменти, трябва да се съобразяват и с някои ограничения, които могат да помогнат за поддържането на кръвното в разумни граници.

 

1. Не се залавяйте за много неща едновременно и никога не бързайте, не се ядосвайте, не викайте, старайте се да не нервничите.

2. Избягвайте колкото е възможно т.нар. лоши продукти, способстващи за склероза на кръвоносните съдове - алкохол, животинска мазнина, захар, маргарин , мазни млечни продукти, тъмно месо, черен дроб, месни бульони.

3. Основната ви храна трябва да се състои от зеленчуци и плодове/ без моркови и картофи/, пълнозърнест хляб, грах, соя, ядки, ориз, бяло месо от дивеч, обезмаслени млечни продукти, пресни сокове. Храненето трябва да е редовно, на малки порции, а вечер поне 2-3 часа преди лягане.

4. Откажете се от белия хляб, солта, бомбоните, вафлите и силен черен чай.

5. Не четете много, особено вечер до късно или в градския транспорт, не гледайте преди сън екшън, филми на ужасите.

6. Лягайте не по късно от 22 часа, задължително в добре проветрена стая. Разходката на чист въздух преди сън и топлата вана или душ помагат за добрия сън.

7. След сън изпивайте чаша вода за промивка на бъбреците, направете кратка гимнастика и си вземете душ.

8. Постарайте се да си намерите, ако не работа, то поне занимание за свободното време свързано с повече движение. Всеки ден изминавайте от 5-7 километра. Вървете бързо докато се изпотите леко.

9. Опитайте се да проявявате търпение и положително отношение към живота, дори когато ситуациите предполагат обратното.

 

Още по темата