За Жени Здраве ВАКСИНАТА СРЕЩУ ПАПИЛОМА ВИРУС НЕ Е ПРИЛОЖИМА ЗА МЪЖЕТЕ

ВАКСИНАТА СРЕЩУ ПАПИЛОМА ВИРУС НЕ Е ПРИЛОЖИМА ЗА МЪЖЕТЕ

Здраве - Здраве

По-голяма част от информацията, посветена на човешкия папилома вирус, се отнася до жените, тъй като при тях рискът той да предизвика рак на шийката на матката е изключително висок.

Успоредно с това обаче той може да създаде сериозни здравословни проблеми и при мъжете. Човешкият папилома вирус може да увеличи вероятността мъжете да развият рак на генеталиите, въпреки че този тип рак се появява изключително рядко. Също както и при жените, папилома вирусът може да доведе до поява на брадавици по генеталиите на мъжете.

Много често симптомите на човешкия папилома вирус при мъжете изчесват от самосебе си, без да предизвикат, каквито и да било здравословни проблеми. Високорисковите форми на човешкия папилома вирус, които водят до поява на ракови образования, рядко се проявяват с конкретни симптоми както при мъжете, така и при жените.

Генеталните брадавици са първият симптом на нискорисковия щам на човешкия папилома вирус. Той се характеризира с появата единствено на брадавици, но не предизвиква рак на генеталиите.

Не съществува лечение за инфекциите, предизвикани от асимптоматичния човешки папилома вирус. Вместо това специалистите предписват терапия за страничните здравословни проблеми, които са резултат от влиянието му.

Гениталните брадавици се лекуват с помощта  на редица терапевтични средства. Едно от тях е прилагането на предписан от специалист крем. Терапията се провежда в домашни условия. Друг вариант за лечение на генеталните брадавици е хирургичното им отстраняване или замръзяването им. Обикновено специалистите  не препоръчват ранно лечение на брадавиците, тъй като съществува възможност да изчезнат от самосебе си. Освен това много често появата им изисква определен период от време. Затова на пациентите, които предпочитат провеждането на ранна терапия, може да се наложи повторно лечение в по късен етап от развитието на болестта.

Аналният рак може да бъде лекуван чрез облъчване, химиотерапия и хирургична намеса. Използваният метод зависи от фазата на рака, размера на образуванието и неговата метастаза.

Засега разработената ваксина срещу папилома вируса се препоръчва единствено за жени и е непреложима за мъжете. Свойствата й по отношение на силния пол са все още предмет на изучаване от страна на специалистите.

 

Още по темата