За Жени Забавно ЛЮБОПИТНО СЪЛЗИТЕ ПРОЧИСТВАТ ОРГАНИЗМА

СЪЛЗИТЕ ПРОЧИСТВАТ ОРГАНИЗМА

ЗАЩОТО СДЪРЖАТ СЪЛЗИТЕ СИ И СЕ СРАМУВАТ ДА ПЛАЧАТ. ПЛАЧЪТ Е ЕСТЕСТВЕН И МНОГО ПОЛЕЗЕН ПРОЦЕС ОТ ФИЗИОЛОГИЧНА ГЛЕДНА ТОЧКА.

 

За целия си живот човек пролива около 70 литра сълзи. Всички знаем за лечебната сила на смеха. Но едва ли някои е чувал за положителното влияние на сълзите. А медиците твърдят, че когато човек плаче, е също толкова полезно, колкото и когато се смее.

Сълзите отпускат човека. Ридаейки, ние всъщност извършваме енергично вдишване и продължително издишване. А това се отразява положително на работата на дихателната и кръвоносната система. Неслучайно подобен тип дишане е в основата на многото дихателни гимнастики. След няколко минути плач системата вдишване-издишване се забавя, сърцебиенето се учестява, а също така се увеличава отделянето на пот. Подобни изменения се забелязват и след физическо натоварване - затова след като пролеем повече сълзи, ние усещаме едно приятно отпускане.

ОСВЕН ВСИЧКО ДРУГО СЪЛЗИТЕ ПРОЧИСТВАТ ОРГАНИЗМА И ДЕЙСТВАТ КАТО ОБЕЗБОЛЯВАЩО.

Сълзите прочистват организма. Учените, които се занимават с изследване на сълзите, твърдят, че това е истински балсам - и то не само за душата, но и за тялото. Изследователите са установили, че сълзите се различават - техният състав зависи от повода по които ги проливаме. Най-плътни, солени и наситени са тези сълзи, които проливаме в момент на мъка и отчаяние. Те съдържат повече белтъчини. Освен това в тях са открити специфични химични елементи, които се отделят при нервно напрежение. Натрупването на тези вещества е крайно вредно. А те могат да бъдат ''отмити'' от нашия организъм единствено чрез сълзите.

Освен всичко друго сълзите обезболяват. Сълзите предизвикани от физическа  болка, са истински аналгетици. В тях присъстват биологично активни вещества, които действат подобно на морфин. Сълзите оказват силно антибактериално и противовирусно действие. В тях е открит ферментът лизоцим, които за 5-10 минути е способен да унищожи 95% от бактериите. Може би затова древните са измивали раните на войните си със сълзи.

Светлите сълзи, които хората проливат от радост и умиление, понижават деиствително адреналина. Знаем, че неговото ниво се повишава при всяко възбудено състояние.

СЪЛЗИТЕ, КАТО ВСЯКО ДРУГО ЛЕКАРСТВО, СА ПОЛЕЗНИ САМО В ПОДХОДЯЩА ДОЗА.

Оказва се, че хем е неприятно, хем е безполезно човек да ридае скрит във възглавницата си. Лечителната сила на сълзите зависи не  само от това по какъв повод плачете, но и от това пред кого го правите.

Последна промяна (Вторник, 25 Май 2010 05:17)

 

Още по темата