За Жени Здраве АКО КРАКАТА СА ЛЕДЕНИ

АКО КРАКАТА СА ЛЕДЕНИ

Здраве - Здраве

Какво представляват студените крака го знае всеки трети човек, и то не от слухове, а от личен опит. През лятото проблемът не е толкова сериозен - може да се поразходите по улицата под топлите слънчеви лъчи. Но в студеното и влажно време студът дебне навсякъде, дори в помещенията. Как  да се избавим от студени крака?

 

ПРИЧИНИТЕ ЗА ЛЕДЕНИ КРАКА - Най-важното е да се разбере защо мръзнат долните крайници - постоянно ли се случва, или само в определени ситуации. Неприятното усещане може да е поради особеностите на строежа на нашия организъм. Мускулната маса, която помага да си пазим топлинката, точно в тази част на тялото е незначителна. Т.е. няма подкожна мастна тъкан, затова пък има относително голяма площ кожна повърхност, отдаваща топлина. Затова хладните дни  са времето, в което нашите крака са подложени на засилено въздействие на студа.

За началото на пролетта не са подходящи тънките панталони, прекалено тесните обувки. Налага се да се сменят красивите, но неудобни обувки с топли, а вместо къси поли да се обуят панталони - и в краката ще се появи желаното топло.

В случай че крайниците са ледени винаги и по всяко време, причината може да бъде в нарушеното капилярно кръвообръщение.

Локално нарушение на кръвообръщението - варикозна болест, аномалии в строежа на кръвоносните съдове. В този случай наред с мръзнещите крака са характерни отоците на стъпалата, нарастващата при ходене болка в областта на коляното, преминаваща при покой, появата на разширени вени или ''звездички''  от капиляри.

Обща недостатъчност на кръвообръщението - нарушения в работата на сърцето, дистония. В случая е характерно намаляването на физическото натоварване, задъхването при ходене по стълби, отоци на стъпалата.

Нарушение в провеждането на импулсите по чувствителните или вегатативните влакна на нервите на долните крайници. В този случай, ако се убоде кожата на горната част на бедрата или на стъпалата, се забелязва, че долу чувствителността е значително намалена. За съжаление, това е характерно при диабет, както и при болести на щитовидната жлеза.

Отслабване на функциите на щитовидната жлеза. Появява се в забавяне на пулса или аритмия, понижаване на температурата на тялото, понякога - в омазняването на косата, чувствителността на ноктите.

Ако наред с мръзнещите крака се срещат поне някои от изброените симптоми, обърнете се към лекар и направете необходимите изследвания - анализ на кръвта, ултразвук на кръвоносните съдове на краката, ЕКГ.

ЛЕЧЕНИЕ НА ЛЕДЕНИ КРАКА - То може да се назначи само от лекар в зависимост от поставената диагноза. Наред с лечението има редица препоръки:

Отказване от тютюнопушенето и алкохола. Те влияят отрицателно върху кръвоносните съдове.

Всекидневен контрастен душ

Всекидневен масаж на стъпалата на краката. Прави се с ръце или суха четка.

Ходене с боси крака. През лятото по възможност да се ходи с боси крака за закаляване. През по студените дни се откажете от чехлите у дома.

 

 

Още по темата