За Жени Здраве ЗЕЛЕНИЯТ ЧАЙ ПАЗИ КОСТИТЕ

ЗЕЛЕНИЯТ ЧАЙ ПАЗИ КОСТИТЕ

Здраве - Здраве

Веществата, влизащи в състава на зеления чай, могат да оказват противовъзпалително действие на съединителната тъкан на болните от ревматоиден артрит.

 

Американски учени са изследвали изолирани клетки взети от ставите на пациенти с ревматоиден артрит при отстраняване на течността от кухината на ставата. Фибропластите, покриващи тъканите около ставата, са били отгледани  в питателна среда, съдържаща зелен чай. Резултатите показват, че веществата, влизащи в състава на зеления чай, възпрепятстват образуването на молекули, които вземат активно участие във възникването на възпаления и ерозия на костта в ставите. Учените възнамеряват да тестват лекарствения препарат, получен от зелен чай, върху животни. Зеленият чай за разлика от черния не се подлага на ферментиране и благодарение на това максимално запазва полезните си вещества. В него се съдържат катехини, танини, алкалоиди, белтъчини, аминокиселони, въглехидрати, ефирни масла, витамини В, С , Р, РР, К, каротин.

Съдържанието на витамин С в зеления чай е по- голямо , отколкото в най-популярните източници като сока от лимон или портокал. Витамин К е необходим за профилактика на остеопорозата. Той участва в образуването в черния дроб на протромбин, необходим за поддържането на нормалното съсирване.

 

Още по темата