За Жени Здраве ЯДКИТЕ УКРЕПВАТ СЪРЦЕТО

ЯДКИТЕ УКРЕПВАТ СЪРЦЕТО

Здраве - Здраве

Ядковите плодове като орехи, фъстъци, лешници, бадеми, кестени и други са висикоенергийна храна. В 100 г. от тях се съдържат средно ккал., което трябва да се има  предвид при лица със затлъстяване. Белтъчният им състав е близък до този на млякото.

Биологично ценни са ядковите мазнини поради високото съдържание на есенциални мастни киселини. Въглехидратите са представени предимно като полизахариди, в това число и хранителни влакнаа.

От микроелементите най-застъпени са фосфор и магнезий, а витамините - А, В1,В2 и май-вече витамин Е,Д. В диетиката ядковите плодове се включват в режими, изискващи намален внос на животински белтъци, предимно за целите на профилактиката на сърдечно съдовите заболявания

Голям брои важни биоактивни вещества, полезни за здравето се намират в ядките. Тук могат да се изброят допълнително голям брои  субстанции, които оказват защитен ефект по отношение на раковите заболявания.

Някои ядки и семена като сусама например са добри източници на калций. На желязо пък са богати вареното жито, пшеничните зародиши, овесените, кайсиевите и тиквените ядки, кишуто и бадемите.

Установено е, че хората, които приемат ядки поне 100 г. седмично, имат с 30% по ниска заболяемост от сърдечно съдови болести в сравнение с тези, които рядко или никога не консумират ядки. Малко количество ядки може да се включва и в диетата за отслабване - една шепа - около 30 г. доставя между 160-190 ккал. Винаги има полза от консумацията на ядки - няма вредни видове. Най-добре е да се приема смес от различни ядки, тъй като едни са по богати на витамин Е и селен, други на цинк или мед. Една шепа смес от различни  ядки дневно ще ви направи по здрави.

Ядките съдържат полезните в борбата със сърдечносъдовите заболявания омега-3 мастни киселини които по принцип се срещат най-много в рибата.

 

Още по темата