За Жени Здраве КРАМПИТЕ /СХВАЩАНИЯТА/ НА КРАКАТА СА СИГНАЛ ЗА СКРИТ ПРОБЛЕМ

КРАМПИТЕ /СХВАЩАНИЯТА/ НА КРАКАТА СА СИГНАЛ ЗА СКРИТ ПРОБЛЕМ

Здраве - Здраве

Нощните крампи /схващания/, особено на прасеца ,са често срещано оплакване. Наблюдават се и схващания на мускулите и стъпалата. В повечето случаи схващанията се проявяват индивидуално, по време на сън или почивка.

Това са внезапни , болезнени контракции на мискулите на краката, които не могат да се контролират волево. Продължават няколко минути или секунди. В много редки случаи - около 10 мин. Случва се болката да е толкова силна, че да събуди човек от сън. Обикновенно мускулният спазъм се повтаря най-малко два пъти в рамките на денонощието.

В повечето случаи причини за схващанията не се откриват. Понякога обаче са вследствие на заболявания като диабет и болести  на периферните кръвоносни съдове. По принцип схващанията се смятат за безобидни. С възрастта нараства честотата им - един на 3-ма души над 60 години и половината от възрастните над 80 години изпитват редовно мускулни спазми на краката. Нощните схващания се наблюдават по-често при жените по време на бременност.

Приблизително 40 на сто от оплакващите се получават схващане най-малко три пъти в седмицата, а при някои това е всекидневно явление.

В много от случаите при схващанията не са намерени причини за болезненото свиване на мускулите. Когато мускулът е стегнат за продължителен период, се стимулира съкращаване, което причинява спазъм. По-вероятно е да се случи насън, заради естествената поза, която се заема с леко свити напрегнати колене. Разтягането помага за преодоляване на проблема. Понякога схващанията са следствие от претоварването или изтощаването на мускулите.

 

 

Още по темата