За Жени Лице и кожа КОИ БИЛКИ СЕ ИЗПОЛЗВАТ И КАТО КОЗМЕТИКА

КОИ БИЛКИ СЕ ИЗПОЛЗВАТ И КАТО КОЗМЕТИКА

КРАСТАВИЦИТЕ се използват при повяхнала, уморена и раздразнена кожа с разширени пори. Най-лесният начин за почистване на кожата е да я наложите на лицето. Можете да настържите краставицата на ситно ренде, за да се получи каша, да я разстелите върху марля и да я поставите като маска на лицето.

 

Разбийте 1 белтък на пяна, прибавете 2 с.л. прясно изцеден сок от краставица и нанесете на лицето. След 20 мин. измийте маската. Тя е подходяща за мазна кожа. Ако кожата ви е суха или нормална, вместо белтък използвайте яйчен жълтък.

ЛАЙКАТА има противовъзпалително и дезинфекциозно действие. Настойката се приготвя по следния начин - 1 с.л. от билката се залива с чаша вряла вода. Препоръчва се на юноши с мазна кожа и акне.

БЯЛ РАВНЕЦ - има противовъзпалително и успокояващо действие. Настойката /половин с.л. от билката се залива с една чаша вряла вода/ се използва за измиване на раздразнена и чувствителна кожа.

ЖЪЛТИЯТ КАНТАРИОН  се използва за намаляване на мастните секрети при мазна кожа на лицето и главата. Настойката се приготвя, като една супена лъжица от билката се залива с една чаша вряла вода.

Настойките от всички тези билки, както и клонките от смърч и бор се използват за всекидневно измиване. За да приготвите настойката, залейте една с.л. ситно нарязани билки с една ч.ч. вода. Оставете да престои на водна баня 15-20 минути и прецедете. Не прекалявайте с количеството, не забравяйте, че лосионите, отварите и таолетната вода се съхраняват в хладилник не повече от една седмица.

 

Още по темата