За Жени Здраве ПРИ КОИ БОЛЕСТИ ПОМАГА ЦВЕТНИЯТ ПРАШЕЦ

ПРИ КОИ БОЛЕСТИ ПОМАГА ЦВЕТНИЯТ ПРАШЕЦ

Здраве - Здраве

Цветният прашец съдържа всичко необходимо аминокисилини, които човек трябва да получава с храната, тъй като организмът не може да ги синтезира сам. В него се съдържат 27 микроелемента, сред който калий, желязо, мед, фосфор, цинк, магнезий,

йод, провитамин А, витамини от групата В, С, Е,Д,Р, К. Одвен това е богат на фитохормони и антибактериални вещества.

Цветният прашец уплатнява стените на кръвоносните съдове и подобрява сърдечната дейност. Той е катализатор за обмяната на веществата, а антибактериалните му свойства активизират тялото за борба с вируси и бактерии. Цветният прашец се препоръчва при изтощение, за възстановяване на силите след тежки заболявания и дори срещу депресии. Той бързо повишава нивото на хемоглобина в кръвта. Цветният прашец повишава и имунитета, а също така и настроението.

За хората, които се чувстват зле в дни с магнитни бури, цветният прашец е направо балсам, защото нормализира работата на всички системи на организма. Той предпазва от атеросклероза, като нормализира количеството на липидите в кръвта. Полезен е и за хипертоници и намалявва налягането доста по-ефикасно от синтетичните средства. Колкото и да е странно, идеален е и за хора с ниско кръвно налягане, предпазва от главоболие, а при наличие на главоболие го премахва.

Безценен е по време на диета, защото предпазва от разпадането на белтъците в организма, докато мазнините намаляват. Но не трябва да се прекалява с цветния прашец, въпреки, че е много полезен. Трябва да знаете, че той се съхранява в сухи помещения с температура не по-висока от 20 градуса. Идеалното място за него е в хладилника, в отделението на зеленчуци.

РЕЦЕПТИ:

Една от най-популярните рецепти за смесване на прашец с мед е 60 г. прашец и 300 гр. течен мед /ако е захаросан разтопете го на водна бамя/. Смесете добре съставките, сложете в тъмен бурган и съхранявайте на стайна температура. След една седмица може да приемате по 1 с.л. три пъти дневно, 20 мин. преди хранене.

Другият вариант на прием на прашеца е един път дневно по една чаена лъжичка, заедно с чаена лъжичка мед. Сместта трябва да се смуче, докато се разтопи, половин час преди хранене. След приема не трябва да се пият течности 20 минути.

 

Още по темата