За Жени Забавно ЛЮБОПИТНО КАК СЕ ЛЕКУВАТ РАНИ ОТ ЗАЛЕЖАВАНЕ?

КАК СЕ ЛЕКУВАТ РАНИ ОТ ЗАЛЕЖАВАНЕ?

Тези рани са умъртвени места от тъканите по тялото в тезултат на нарушеното кръвообръщение в тях. Обикновенно се образуват при лежащо болни, когато за тях не се полагат достатъчно квалифицирани грижи. За да не се случи това, редовно сменяйте спалното бельо, също и долното бельо и внимаваите под тялото да не се образуват гънки.

Редовно изтривайте кожата на болния с камфоров спирт. Периодично променяйте положението на тялото му.

По степен на тежест раните от залежаване се делят на няколко стадия:

- Първи стадии - кожата леко се зачервява, но зачервяването  преминава.

- Втори стадий - освен промяна цвета на кожата се образува отток, могат да се появят и мехури.

- Трети стадий - образуват се рани.

- Четвърти стадий - язвите се разпространяват по мускулите и засягат костната тъкан.

При първи и втори стадий може да се мине с консервативни методи.

При първи стадий е достатъчно да натривате мястото на възпалението с камфоров спирт два пъти на ден. А също и с наполовина разрязан лимон или 5-10 процентен разтвор на калиев перманганат.

При рани от залежаване втори стадий е необходимо да наложите лека въздухопропусклива превръзка със специален мехлем. Допълнително намазвайте засегнатите места с меко растително масло. И още: смелете една супена лъжица сухи съцветия от невен и смесете с 50 г. вазелин. Нанасяйте получения мехлем върху увредените зони от кожата 2-3 пъти на ден.

При трети и четвърти стадий се налага операция. Обикновено се изрязват части от кожата. А ко операцията е невъзможна, използвайте следните средства: Залейте 2 чаени лъжички сушени съцветия от невен с 2 чаши гореща вода и оставете за 2 часа в похлупен съд. Давайте на болния по половин чаша от настойката 2-3 пъти на ден, половин час преди ядене. Можете да използвате и за промиване на раните.

Нанасяйте върху раната съвсем по малко брезов катран и наложете лека превръзка отгоре. Катранът прочиства и дезенфикцира раната. След това се промива със слаб разтвор на калиев перманганат, оставя се да изсъхне от самосебе си и отново се нанася от брезовия катран.

Курсът на лечение е няколко дни. Накрая нанесете прашец от стрептоцид и направете лека превръзка. Намазвайте язвите с чисто ракитово масло.

 

Последна промяна (Петък, 07 Май 2010 05:14)

 

Още по темата