За Жени Здраве ОСНОВНИ ПРАВИЛА НА ХРАНЕНЕТО

ОСНОВНИ ПРАВИЛА НА ХРАНЕНЕТО

Здраве - Здраве

Съотношението на продуктите трябва да бъде следното: растителна храна 50-60%, а всичко останало - белтъчни храни, предимно от растителен произход. Преходът към правилно хранене не бива да бъде рязък, за да не ви се отрази зле на самочувствието, а и микрофлората на червата трябва да се адаптира, за което е нужно време.

 

Течности можете да употребявате не по късно от петнадесет - двадесет минути преди ядене и след час и половина-два след ядене. Веднага след ядене обаче, изплакнете няколко пъти устата си с вода.

Не приемайте храна когато сте раздразнени или разстроени, веднага след като сте се прегрели на слънце или сте измръзнали, или ако сте болни.

Умората, билката, тъгата, депресията и безпокойството, водят до това, че храносмилателните сокове, престават да се отделят, перисталтиката на храносмилателния тракт се забавя или съвсем спира. Храната приета в такова състояние, не се усвоява, гние, ферментира - и от там усещането на дискомфорт и обилното отделяне на газове. В такова състояние не приемайте храна. Първо се успокоите, починете си, а след това седнете на масата. По време на болест ограничете приема на течности.

По време на хранене се съсредоточете върху храната, върху нейната полезност и вкус и не се разсейвайте с разговори, гледане на телевизия или четене на вестници.

Започвайте храненето си с растителна храна.

За процеса на хранене е важно как човек се храни. Необходимо е да сдъвквате храната от тридесет до шеисет, а понякога и повече пъти, в зависимост от консистенцията, тъй като смилането на храната започва още в устата с ензимите съдържащи се в слюнката. В резултат на това изядената храна се усвоява по-пълно, зъбите укрепват, изхождането по голяма нужда става по редовно, тъй като процесът на дъвчене засилва перисталтиката, засищането става бързо и вие изяждате два-три пъти по малко храна. Поглъщането на храната, без да е добре сдъвкана, води до заболяване на стомашно-чревният тракт.

Ако храната се приема заедно със сладки течности, протича ферментация на захарта в стомаха, образува се алкохол, които нарушава слоя на защитната лигавица, покриващ стените на стомаха. Вследствие на това възникват гастрити, язви на стомаха, лошо храносмилане

Пиенето на течности по време или веднага след хранене разводнява стомашния сок и намалява неговата концентрация, поради което част от поетата храна преминава несмляна в червата.

Откажете се от пържени, преварени, твърди и студени храни, а така също от горещи бульони, изкуствени и рафинирани продукти, сладкарски изделия, бял хляб.

Храната с химични добавки и консерванти е опасна.По същество това са отрови, които постепенно се натрупват в организма.

Няма нищо по лошо след хранене да лргнете да си почивате или да извършвате работа с вдигане на тежки предмети или под наклон. Най-добре е да се разходите за кратко на свж въздух.

Всяка седмица правете разтоварителен ден.

Храната винаги трябва да бъде прясна, не бива да ядете подгрята храна. Гответе толкова колкото можете да изядете.

За последен път вечер приемайте храна от три до четири часа преди да заспите

По време на ядене не пиите вода или каквито и да било други течности.

За предпочитане е да ядете безквасен хляб, като леко го препичате.

Трябва да намалите приема на сол. Солта предизвиква хипертония и сърдечносъдови заболявания. Пикантната, мазна храна предизвиква заболявания на черния дроб. Злоупотребата със сосове, спиртни напитки увреждат черния дроб и бъбреците.

 

Още по темата