За Жени Здраве КАК ДА СЕ ИЗБАВИМ ОТ СВЕТОВЪРТЕЖ

КАК ДА СЕ ИЗБАВИМ ОТ СВЕТОВЪРТЕЖ

Здраве - Здраве

Световъртежът е илюзорното усещане за положението на собственото ни тяло спрямо околното пространство. Например чувството за движение или въртене на предметите около нас или вътре главата ни, чувството за  потъване, пропадане, люлеене и т.н. Почти винаги световъртежът е съпроводен от нестабилност със залитане, понякога с падане. Заболяването протича под различни форми.

Много често то е пристъпно, под формата на т.нар. Мениерови кризи, продължава с часове и е придружено от гадене, изпотяване, повръщане, невъзможност да се запази равновесие, понякога шум или заглъхване на ушите. Световъртежът може да настъпи внезапно и спонтанно без видима причина. Може да възникне при по рязко движение, при обръщане, лягане, навеждане и да продължи минути или секунди, както и да бъде мигновен и без други оплаквания. Дори при напълно здрав човек може да се появи световъртеж, например при продължително въртене в кръг или люлеене.

Световъртежът е специфична реакция на вестибуларната система. Тази система е много чувствителна и уязвима от вредни фактори на външната и вътрешната среда на организма.

Световъртеж може да се получи какти при ''невинни'' на пръв поглед състояния/алкохолна интоксикация, колебание на кръвното налягане/, така и при сериозни мозъчни заболявания - съдови, туморни, травматични и др. Ако имате подобни оплаквания, не ги омаловажавайте, споделете ги с лекар. Причините за световъртежа са изключително разнообрази - на практика увреждането на всеки един орган или система може да предизвика световъртеж. Най-често световъртеж се получава при заболяване на вестибуларния апарат или  неговите връзки с централната нервна система. Чести причини са и уврежданията на сърдечносъдовата система, жлезите с вътрешна секреция, дихателната система. Неизменно присъстващия в съвременния свят стрес води до депресии и повишена тревожност, които също могат да доведат до до възникване на т.нар. психогенен световъртеж.

Трябва да отбележем, че в повечето случаи световъртежите са доброкачествени и напълно лечими състояния, но понякога зад тези симптоми се крият потенциално опасни състояния. Ето защо наличието на световъртеж винаги се налага консултация със специалист невролог.

 

Още по темата