За Жени Здраве КРЪВОИЗЛЕВИ В ОЧИТЕ?

КРЪВОИЗЛЕВИ В ОЧИТЕ?

Здраве - Здраве

Преди всичко трябва да  разберете какъв точно е кръвоизливът. Той може да е като алено петно, което застила цялото око. Или просто става дума за разширени кръвоносни съдове, които хората често объркват със спукан съд.

 

Ако имате проблем с кръвоносните съдове, обърнете внимание на краката си. По този начин може да се проявят варикозноразширените вени. Но вените по краката са големи и се виждат, а в очите са мънички. Често кръвоизливите в очите се появяват поради повишено налягане върху стените на кръвоносните съдове. По тази причина те се разширяват и повече не могат да се върнат в нормалното си положение, не могат пак да се стеснят, остават си разширени. Случва се да се разширят съдчетата не на цялото око, а на неговия вътрешен или външен ъгъл. Истинските кръвоизливи в очите най-често се появяват след 40-45 години, и то при хора, които са с крехки кръвоносни съдове и вече страдат от атеросклероза. Много често веднъж спукал се кръвоносен съд започва постоянно да се къса на едно и също място заради изтънялата стеничка точно на това място. Това може да стане 3-4 пъти поред. Ако човек се се наклони само да си завърже обувките например, и се появява кръвоизлив. В този случай очният лекар трябва да насочи болния за лазерно изследване, за да открие изтънялата стеничка и да се обгори с лазер.

АКО СТЕ ХИПЕРТОНИК, КРЪВОИЗЛИВЪТ В ОЧИТЕ Е СИГНАЛ ЗА ТРЕВОГА.

Хипертониците с тежка атеросклероза трябва да обърнат внимание, ако им се появи, кръвоизлив под конюктивида. Това вече е сигнал, звънец за тревога. Защото кръвоносните съдове на очите и главния мозък са едни и същи. И добре е, че се е спукал съд в очите, а не в главния мозък. В този случай не губете време, а търсете помощта на специалист. И незабавно ограничете тежкото физическо натоварване. Не работете в наклонено положение. Не вдигайте тежко, не си позволявайте гореща баня - това също може да предизвика разширяване на кръвоносните съдове.

Ако кръвоносните съдове са силно увредени от атеросклероза, всякакъв приток на кръв към главата може да предизвика спукване на съд във всяка част на главния мозък. А това вече е инсулт.

 

Още по темата