За Жени Здраве ПРИЗНАЦИТЕ НА АЛКОХОЛНОТО НАТРАВЯНЕ

ПРИЗНАЦИТЕ НА АЛКОХОЛНОТО НАТРАВЯНЕ

Здраве - Здраве

Някои хора наистина губят контрол над себе си и , както обичаме да казваме, започват буквално да се наливат. Но в един момент поредната доза може да се окаже критична. И това не е шега. Човек може да умре в резултат на алкохолна кома

 

Сред смъртоносната еднократна доза съставлява 0,8-1 литър водка. Но при хора с отслабнал организъм, преуморени, особено при деца, дори и малките дози спирт могат да станат причина за отравяне. Най-вредна за организма е домашната ракия, тя се отразява негативно на стомаха и черния дроб.

Трябва да се вземе предвид още един фактор. Алкохолното отравяне в някои случаи може да говори за загуба на защитните механизми на организма и за повишаване на толерантността. Това означава, че човек е способен да изпие такова количество, което е било немислимо за него по-рано, а сега не го задоволява и се напива до безпаметност. А на всичко отгоре организмът приема този алкохол, не се опитва да се освободи от него.

Ето тези признаци могат да бъдат тревожен сигнал за развитието на зависимост и повод за консултация със специалист. Лечението на алкохолизма, ще бъде по резултатно, ако сте разрушили организма си с по-малко количество алкохол.

Първия признак на алкохолно натравяне е загуба на съзнание и чувствителност. А също така  неподвижност и излизане на пяна от устата. При тежко отравяне с етанол човек бързо преминава леката и средна тежест на опианение и изпада в състояние на зашеметено съзнание почти до дълбока кома. В редица случаи възникват гърчове и припадъци като епилепсия. Пострадалия неволно уринира, повръща...изгубва и болковата си чувствителност.

Човек в такова състояние лежи в едно и също често неудобно положение. В резултат на това възникват сериозни увреждания на меките тъкани, предизвикани от нарушено кръвообръщение. В такова състояние хората не чувстват студ и затова възниква опасност от преохлаждане и дори замръзване.

Алкохолното отравяне може да се съпровожда с нарушения в дишането и функциите на сърдечносъдовата система. Не е изключено да се стигне до летален изход.

Ако човек страда от захарен диабет, е възможно да изпадне в диабетна кома; при хипертония или атеросклероза големите дози алкохол могат да доведат до инсулт или инфаркт.

 

Още по темата