За Жени Здраве КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ПРЕКАЛЕНОТО ИЗПОТЯВАНЕ

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ПРЕКАЛЕНОТО ИЗПОТЯВАНЕ

Здраве - Здраве

Миризмата на пот - какво по-неприятно нещо от това? През топлите месеци проблемът се задълбочава и в борбата с него страдащите са готови на всичко. В действие са дезодоранти и антиперспиранти, реклами, които обещават пълно справяне с последиците от изпотяването. Но уви, понякога дори и козметичната фармацевтика не може да помогне, когато се отнася до заболяване, наречено хиперхидоза.

 

По природа на овек му е дадено да се поти. На стайна температура отделяме почти половин литър пот на ден, а в горещо време, особено в комбинация с физическо натоварване, се изпотяваме 10 пъти повече. Тази способност на организма понякога носи доста неприятности. Както вече казахме, хиперхидрозата е засиленото отделяне на пот. Прекаленото изпотяване може да се появи рефлекторно при емоционално преживяване, болка, при консумиране на  горещи или пикантни храни, при прекаляване с алкохола и с някои химикали. Трябва да се има предвид, че носенето на тесни дрехи и обувки от синтетични материали, продължителния престой в задушна стая с висока влажност на въздуха, неправилният питеен режим могат да доведат до повишено отделяне на пот. Това е т.нар. физиологична хоперхидроза, защитна функция на организма от прегряване. Патологичната хиперхидроза е неадекватно изпотяване, обусловено от редица невроендокринни нарушения, настъпили независимо от температурните ефекти върху тялото. В този случай изпотяването може да се увеличи САМО ПРИ НЯКОИ ЧАСТИ НА ТЯЛОТО: при лицето, ръцете, подмишниците, стъпалата на краката. Това се нарича локална /местна/ хиперхидроза. Освен локалната има и обща хиперхидроза, която засяга цялото тяло. Най-често паталогичната хиперхидроза е симптом на различни заболявания.

ЕНДОКРИННИ ЗАБОЛЯВАНИЯ И СъСТОЯНИЯ - повишена функция на щитовидната жлеза, захарен диабет, акромегалия, менопауза и др.

ПАТАЛОГИЯ НА НЕРВНАТА СИСТЕМА И ПСИХОЕМОЦИОНАЛНАТА СФЕРА - вегетативно-съдова дистония, припадъци, пристъпи на паника, фобийни разтроиства, болест на Паркинсон, инсулт и др.

ИНФЕКЦИОЗНИ БОЛЕСТИ - туберколоза, малария, бруцелоза, сепсис и др.

БОЛЕСТИ НА СЪРДЕЧНО-СЪДОВАТА СИСТЕМА - исхимична болест на сърцето, хипертония и др.

Както виждате списъка е доста голям.

Понякога диетата помага - Следва да бъдат изключени от хранителния режим храни, съдържащи кофеин и теобромин - вещество, което стимулира изпотяването. Тези продукти са чай, кафе, какао, шоколад, кола и др.

Хигиенни правила - Вземайте душ, за предпочитане два пъти на ден. Носете удобни дрехи, които не ви стягат, не купувайте синтетични дрехи. Носете обувки по размер.

Всекидневно използване на алуимохлориди - употребата на тези лекарства значително намаляват изпотяването. Но за съжаление в някои случаи се появява дразнене на кожата и лечението трябва да спре.

Различни видове електрофореза - сеансите се провеждат веднъж седмично, ефектът обикновено е много добър, проявява се след 8-9 лечебни сеанса.

Прием на лекарства - атропин, прозак,пропранолол и др. Лечението с ефикасни дози от лекарствата, често води до сухота в устата, сънливост, зрителни увреждания, развитие на глаукома, запек и др.

Уви, въпреки факта, че съвременната медицина предлага много решения на проблема, отговорът на този въпрос си остава доста прозаичен. Хиперхидрозата може да се излекува, но на първо място лечението отнема доста време, налага се повторно прилагане на лечебните курсове. Сред лркарите не съществува консенсус за приоритетните методи на лечение. Превъзходството на различните методи непрекъснато се оспорват. Към днешна дата все още не е натрупана достатъчно информация за резултатите от лечението. Очевидно търсенето на оптималния метод на лечение е въпрос на бъдещето.

 

Още по темата