За Жени Здраве ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ ОТРАВЯНЕ

ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ ОТРАВЯНЕ

Здраве - Здраве

Първа помощ при отравяния трябва да бъде оказана колкото може по-бързо. Много е важно да успеете да изхвърлите отравящото вещество, докато то не е попаднало в кръвта. Средство номер едно при отравяне през устата е промиване на стомаха.

И е много важен и ефикасен метод за лечение на отравянията. Позволява да се изхвърли 20-30% от отравящото вещество. Разбира се, ако промиването на стомаха се провежда своевременно и правилно.

Докато дойде ''Бърза помощ'', можете да промиете стомаха, като изпиете много вода и предизвикате повръщане. Натискайте с пръст корена на езика.

Най-ефикасно е безсондовото промиване на стомаха през първите 40 минути от момента на отравянето. Но понякога тази процедура е целесъобразна дори 4-5 часа след постъпване на отравящото вещество, особено след прием на плътна храна.

За промивките е най-добре да използвате вода със стайна температура. Много хора правят тази процедура със слаб разтвор на калиев перманганат. Но трябва много да внимавате. Ако използвате това вещество, задължително много добре разтворете кристалите във водата, за да не ви изгорят стомаха.

Не е вярно разпространеното мнение за това, че колкото повече вода изпиете наведнъж, толкова по добре. В крайна сметка на един път е добре да изпиете не повече от 400-500 мл. Повтаряйте процедурата, докато се появи чиста вода след промиването. За тази цел ще трябва да изразходите повече от 5-6 литра вода и дори повече.

Не е желателно да предизвиквате повъщане при деца до 4 години, като натискате езика им.

Ако сте се отровили с неизвестно вещество, не забравяйте да запазите повърнатото, докато дойде лекарят.

 

Още по темата