За Жени Диети КАК ДА ''ИЗЛЪЖЕМ'' АПЕТИТА

КАК ДА ''ИЗЛЪЖЕМ'' АПЕТИТА

Освен спорта и физическата активност намаляването на апетита е сред най-важните начини, чрез които се опитваме да се преборим с излишните килограми и да си възвърнем добрата форма.

 

Почти всеки в определен период от живота си се е подлагал на изтощителни диети и хранителни режими с единствената цел да запази или възвърне стройната си фигура. В името на добрата форма ние се стараем да потискаме апетита, но въпреки това често ни измъчва чувството на глад. Специалистите обясняват, че в резултат на строгите диети и лишения стресът в организма нараства, а килограмите, свалени в състояние на стрес, бързо се възстановяват.

Учените, занимаващи се с проблемите на здравословното хранене, смятат, че за да се запази фигурата, не е необходимо да се спазва строга диета, която единствено стресира и изтощава организма. Според тях разковничето е да се контролира апетитът и да не се преяжда. Предлагаме ви четири начина да укротите апетита, без да се подлагате на излишен стрес и изтощителни ограничения.

УВЕЛИЧЕТЕ ПРИЕМА НА ТЕЧНОСТИ

Диетолозите припомнят, че водата намалява апетита. Препоръчително е да се пият големи количества минерална вода, но да се избягва газираната. Соковете, които не съдържат захар и подсладители, също помагат за намаляване на апетита. Пиенето на течности е полезно за  нормалната работа на стомашно чревния тракт и намалява риска от констипация. Диетолозите съветват да се изпива по една чаша вода преди ядене. По този начин се  създава усещане за ситост, а това е успешен трик да надвием апетита.

ЯЖТЕ ПОВЕЧЕ ПЛОДОВЕ

Яжте предимно плодове и зеленчуци, особено ако чувството за глад ви тормози непрекъснато. Те  няма да го премахнат  напълно, но поне ще го задоволят, без да приемате ненужни калории, захар и мазнини. Истината е, че в повече случаи ядем не защото сме гладни, а просто да дъвчем нещо. Затова следващия път, когато ви се прииска да хапнете нещо сладко, не посягайте към шоколадовите десерти, а ги заместете с плод.

Нарязаните на парченца моркови, краставици или сушени плодове са идеален заместител на чипсовете и солетите. Освен това плодовете и зеленчуците съдържат големи количества баластни вещества, които подпомагат храносмилането, а фруктозата засища апетита за сладки храни.

 

НАМАЛЕТЕ ПОДПРАВКИТЕ

Специалистите по храненето обясняват, че подправките и солта не понижават апетита, а точно обратното - те дразнят лигавицата на стомаха и помагат за допълнителното отделяне на стомашен сок. За да се премахне раздразнението и да се неутрализира киселината, организмът ще иска повече храна, т.е. апетитът ще се повиши. Затова ако проблемът за поддържане на теглото или намаляване на апетита е актуален за вас, забравете за солените и пикантни ястия.

ШОКОЛАДЪТ ПРИТЪПЯВА АПЕТИТА

Шоколадът е един от виновниците за излишните килограми, но в същото време може да бъде и верен помощник при укротяване на вълчия глад. Шоколадът създава чувство за ситост и едновременно с това успокоява и подобрява настроението. Някои диетолози съветват преди ядене да се смучат парченца натурален шоколад. Чрез рецепторите намиращи се в устната кухина, мозъкът получава сигнал за постъпване на нещо сладко и вълчият апетит изчезва

Често хората подлагащи се на диети и хранителни режими, се оплакват, че изпитват силно чувство за глад преди сън. Този физиологически и психологичен дискомфорт им пречи да заспят и ги прави нервни и раздразнителни. Според диетолозите именно часовете през нощта, когато човек спи, са най-важни за сваляне на излишните килограми и поддържане на изящна фигура. Тайната се крие във факта, че час след заспиване в тялото се активизира зона, намираща се в хипофизата, която активно изработва аминокиселините - аргинин и лизин. Въпреки, че не  намаляват апетита, тези киселини синтезират хормона на растежа, заставящ мастните клетки да се разрушават и да отделят натрупаната като масти енергия.

 

 

Още по темата