За Жени Здраве ДИЕТА СЛЕД ОПЕРАЦИЯ НА ЖЛЪЧКАТА

ДИЕТА СЛЕД ОПЕРАЦИЯ НА ЖЛЪЧКАТА

Здраве - Здраве

След отстраняване на жлъчния мехур се налага спазването на специален хранителен режим. Болният следва да е запознат с особеностите му, както и с последствията при неспазване, още преди операцията.

 

Жлъчният мехур е орган с крушовидна форма. Стените му се разтягат до 200 мл. вместимост. В него се събира жлъчен сок, който се отделя от чернодробните клетки непрекъснато. Няколко минути след прием на храна жлъчният мехур се съкращава и жлъчката се отделя по жлъчния канал чрез общ жлъчен поток в дванадесетопръстника. Продължителността на съкращаването зависи от количеството мазни в храната. В жлъчния мехур след това остава малка част от общото количество жлъчен сок, но с по-ниска концентрация.

При обездвижване и нарушен режим на хранене в жлъчния мехур се получава застой на жлъчен сок, повишава се концентрацията на течността, което води до образуване на камъни. Жлъчните камъни дразнят вътрешната повърхност на жлъчния мехур, като предизвикват възпалителен процес, което и става причина за оперативното отделяне на органа

При нередовно приемане на храна се получава застой на жлъчен сок и разтягане на жлъчния мехур. Високата концентрация на жлъчка води до образуване на камъни, което след отстраняване на жлъчния мехур е много по опасно, тъй като тя се натрупва в каналите. За да се отделя правилно сокът от жлъчните пътища, след отстраняване на жлъчния мехур е необходимо храненето да е редовно.

Приемът на ястия трябва да се раздели на 5-6 пъти в денонощие. В противен случай се допуска възпаление на жлъчните пътища. А при възпалителните им изменения се нарушават процесът на отделяне и съставът на жлъчния сок. Понижава се количеството на ензимите, които помагат за разграждането на храната. Ето защо от менюто напълно отпадат мазнините от животински произход и мазното месо. Храната трябва да съдържа достатъчно белтъчини и сложни въглехидрати/зеленчуци, каши, пюрета/. Единствените допустими мазнини са растителните и кравето масло.

Храната да бъде обработена по определен механичен и термичен начин. За приготвянето на ястия изборът трябва да се насочи към меса с минимално количество мазнини - постно говеждо, пилешко, постна речна или морска риба. Препоръчителна е морската риба, тъй като е богата на липотропини - лецитин, които подпомага усвояването на мазнините.

Полезна храна за оперираните от жлъчка е изварата, която е богат източник на лесноусвоими  животински белтъчини. Изварата съдържа друг липотропин - холин, който заедно с инозитола образува лецитина.

Млякото под формата на кисело-млечен продукт се препоръчва за ежедневна консумация. Сметаната е позволена само, ако е с ниска масленост, в малки количества, във вид на сосове и добавки към салати.

Допуска се на ден по едно яйце.

От зърнените храни подходящи са елда, овес, ориз, които съдържат липотропни вещества.

В такъв период е необходимо да се приемат много зеленчуци, плодове с изключение накиселите сортове, които иматжлъчогонно действие. Особено полезни са - моркови, тиква, диня и пъпеш.

Допуска се консумацията на мармалад, сладко, конфитюр, но в умерени количества. Напълно се изключват пърженото и приготвянето на храни на скара. При директното печене на огън в местните продукти се запазват екстрактивните вещества, а мазнините образуват продукти, които дразнят лигавицата на стомаха и жлъчните пътища.

Правилното рационално хранене осигурява нормален отток на жлъчните сокове и предпазва от възпаление и образуване на камъни в жлъчните пътища.

 

Още по темата