За Жени Здраве МАСТНАТА ТЪКАН Е ОПАСНА ЗА ЗДРАВЕТО

МАСТНАТА ТЪКАН Е ОПАСНА ЗА ЗДРАВЕТО

Здраве - Здраве

Прекомерната мастна тъкан е опасна за здравето, алармират медиците. Тя е една от основните причини за сърдечно-съдовите заболявания, за диабета и за определени типове рак. Вътрешната мастна тъкан е много токсична, тя отравя организма ни. Ние непрекъснато се борим с мазнината, която се е натрупала по корема, по бедрата и ханша ни.

 Но дори и не подозираме, че в организма ни има къде по сериозна заплаха. В такава ''мастна'' блокада могат да се окажат сърцето, черният дроб и бъбреците. И тази вътрешна мазнина веднага започва да насища кръвта с токсини.

Вътрешната мастна тъкан обвива и покрива органите и прораства през мускулите. Учените и до този момент не са изяснили какво именно предизвиква появяването на тази мазнина.. Въпреки, че традиционно го свързват с диетата, с наситената с мазнини храни. Но науката може да обясни разрушителното въздействие на вътрешната мастна тъкан върху организма на човека.

Познатата ни подкожна мастна тъкан, която можем да пипнем с ръце, ''не се държи'' като вътрешната.Именно вътрешната е много по токсична. Вътрешната мазнина може да изглежда и да ви се струва като парченце сланина, но в крайна сметка тя е крайно активна. Тази мазнина постоянно изпуска отрови в кръвотока.

Именно вътрешната мастна тъкан е причина за възпаление на червата и на стените на артериите. Тя е една от основните причини за сърдечносъдовите заболявания, за диабета и за определени типове рак.

Но има и добра новина. Тази мастна тъкан може много лесно да се ''прогони'' от организма. Достатъчно е човек да спазва определена диета и да се занимава със спорт. Британски учени наскоро правели изследване, което показало, че запасите от вътрешната мазнина могат да се ''изтребят'' буквално за три месеца, ако човек започне да води активен и здравословен начин на живот.

Организмът си складира вътрешна мастна тъкан, за да я превърне в енергия. Подкожната мазнина прилича на костилки, на малки орехчета и се изразходва след много време. А вътрешната се включва веднага след като започне редовно да се разхождате.

Започнете деня с простички дихателни упражнения - вдишвайте бавно и издишвайте бързо. Мислено си представяйте как потокът енергия пронизва вашето тяло от главата до петите и скованите след съня мускули ''ще оживеят'' от постъпващия въздух. Този въздух масажира вътрешните органи и увеличава скоростта на кръвотока. Мозъкът и сърцето получават повече кръв. Можете и през деня да си правите такива упражнения.

Двигателната активност е едно от задължителните лекарства. И първото от тях е ходенето 1-2 часа на ден. В сутришната гимнастика включете кръгови движения за раздвижване на ставите. Но съвсем не се налага още едва станали от леглото и да се хвърлите на гимнастиката. Организмът първо трябва да се разбуди, кръвта да се разнесе из цялото тяло, да го сгрее.

Много добре ще се почувствате, ако си направите топло обливане. Така ще спадне напрежението в шията и раменете. За засилване на ефекта можете да добавите лавандулово масло във водата.

 

Още по темата