За Жени Здраве ТАЙНИТЕ НА ХОЛЕСТЕРОЛА

ТАЙНИТЕ НА ХОЛЕСТЕРОЛА

Здраве - Здраве

Холестеринът, или според англоамериканската терминология - холестерол, спада към основните липиди /мазнини/, които съдържа организмът на всеки от нас. Ако трябва да бъдем съвсем точни, става въпрос за малки количества спирт от групата на стреоидите, които отговарят за разтварянето на мазнините в човешкия организъм.

 Холестеролът е вещество от състава на  мембраните на клетките в организма и участва в синтеза на половите хормони. Около 80 процента от това вещество се съдържа в клетките на мозъка. Тоест холестиролът е жизнено необходим за организма. В организма на всеки човек всеки ден се добавя по 1 грам холестерол. Една трета от него влиза  с храната, а останалите две трети синтезираме сами. Защо лекарите смятат холестерола за един  от основните врагове на сърцето, на кръвоносните съдове и въобще за човешкия живот? Същността му е в това, че холестеролът е специфично вещество - има вреден, или т.нар.лек холестерол. Има и полезен - или т.нар. тежък холестерол.

Полезният се поглъща и се отлага в черния дроб, а вредният постъпва в организма с тлъстата храна. Добре е известна на лекарите пряката зависимост между нивото на  лошия холестирол и развитието на исхимичната болест на сърцето, която е на първо място в света по смъртност. По кръвта холестерола пътешества във вид на големи молекули, които са свързани с белтъците. В медицината са известни католипопотеини. В състава им холестерола е с ниска плътност и има и свойството да се отлага по стените на кръвоносните съдове. Лекарите твърдят, че жълтите плаки на лошия холестерол могат да се открият вътре в кръвоносните съдове дори при 15 годишни юноши и девойки. С времето плаката започва да расте, а проходът на кръвоносния съд да се свива. Ако по някаква причина стената на на кръвоносния съд се възпали, това може да предизвика разкъсване на плаката. На мястото на това разкъсване се формира кръвен съсирек - тромб. Ако по кръвоносните съдове се натрупват много такива плаки, лекарите поставят диагнозата атеросклероза. Освен високото ниво на холестерола, рискови фактори за развитието на атеросклерозата са още:

- ПРЕКАЛЯВАНЕТО СЪС СОЛЕНА ХРАНА

- ПУШЕНЕТО И АЛКОХОЛЪТ

- ЗАСЕДНАЛИЯТ НАЧИН НА ЖИВОТ

Най-лошото може да се случи, когато тромбът се откъсне от стената на  кръвоносния съд и започне да пътешества по големите артерии. Това може да завърши с инфаркт, инсулт, запушване кръвоносните съдове на белите дробове или на краката.

Консумирането на тлъсти меса и мазнини трябва да се ограничи от хора в напреднала възраст, защото прекаляването с тях е опасно за здравето. В тлъстото месо, хайвера, саламите, пастетите, кравето масло се съдържат най-големи количества холестерол. Много ентусиасти се отказват въобще от месото и месните продукти и започват жестока диета само на плодове, зеленчуци и течности. И това вероятно е един от начините за намаляване на нивото на холестерола. Добре е известно на всички, че в бедните страни, където основните храни са  оризът и зеленчуците, атеросклероза няма.

 

Още по темата