За Жени Диети ОТСЛАБВАЙТЕ ДОКАТО СИ ХАПВАТЕ

ОТСЛАБВАЙТЕ ДОКАТО СИ ХАПВАТЕ

Може да се храните правилно и без да се лишавате от удоволствието. Много специалисти са уверени, че човек не трябва категорично да се отказва от нещата, които му доставят удоволствие. По принцип средностатистическият условно здрав човек може да си позволи много.

Но да спазва т.нар. разумна достатъчност. Разбира се, ако съществуват медицински противопоказания, трябва да се слуша лекарят.

Системата на твърди ограничения никъде не е проработила. Това важи и за гастраномическата област. В Америка вече започнаха да развенчават много митове за т.нар. здравословно хранене. Защото не е възможно твърдо и категорично да се каже, че един продукт или една напитка са полезни, а други не са. Естествено, ако не са чиста химия. Добрите диетолози препоръчват да се спазва някакъв баланс. Именно баланс, а не заклеймяване - например кравето масло е много вредно и много лоши, а растителното е добро. Да, но кравето, а и въобще животинското масло все пак е нужно за за потребността на човешкия организъм. Така е и за другите заклеймени продукти.

Правилното хранене не изключва нито картофите, нито алкохола. Често медиците препоръчват някаквиограничения, без да конкретизират нещата. Например - не трябва да ядете кашкавал или сирене.А какво точно сирене, какъв точно кашкавал? Козе, краве, овче - те са стотици видове. Някои са пресни, други са твърди - всички влияят по различен начин на организма.

Или - ''не яжте пържено и задушено месо, само варено''. За да се твърди такова нещо, трябва да се познават гастраномическите свойства. Много е вредно нещата да се представят в черно и бяло. Защо не опитаме и от сивото? Така ще се видят оттенъците и ще се научат повече неща от гастрономическа гледна точка. Ще се научим как да съчетаваме храните и как да подбираме продуктите и напитките. Правилното хранене не изключва никое кулинарно удоволствие. Важно е да се спазва принципът на разумната достатъчност.

ВНИМАНИЕ!

Проверявайте срока на годност на продуктите. Дали отгоре няма залепен друг етикет. Ако имате някакви съмнения, не купувайте продукта.

Обръщайте внимание на условията на съхранение. Лесно можете да разберете дали в съответния магазин има създадени такива условия.

Ако се храните на крак и с полуфабрикати, децата няма откъде да научат как правилно да се хранят. Поне веднъж в седмицата се събирайте на семеен обяд или семейна вечеря.

 

Още по темата