За Жени Здраве КАК СЕ ЖИВЕЕ С ПРЕМАХНАТА ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА

КАК СЕ ЖИВЕЕ С ПРЕМАХНАТА ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА

Здраве - Здраве

Премахването на щитовидната жлеза не е свързано с продължителността на живота, ако жената получава адекватно лечение. Това е доказано чрез продължителни научни изследвания. Жената след операцията трябва да приема хормони, да контролира лечението си с помощта на ендокринолог, да си прави изследвания на кръвта и ултразвуково изследване.

 Както при всяко заболяване, необходими са грижи и самоконтрол.

След операцията има дефицит на хормоните на щитовидната жлеза. Състоянието се нарича хипотиреодоза. Не става дума за усложнение след операцията, а за следствие. Без задължителното заместително лечение с хормони не може да се разчита на добро здравословно състояние. Те са необходими за поддържане на нормалната обмяна на веществата. Най-често се използват таблетки, предписани от лекаря в необходимата доза. Ако тя е подбрана правилно, симптомите за недостатъчна функция на щитовидната жлеза изчезват. В кръвта се нормализира количеството на хормоните Т3, Т4 И ГГТ.

ВНИМАНИЕ!

С хипотиреоидоза може  и трябва да се живее, да се работи, да се ходи на почивка - като при всеки друг човек. Единственото, което намалява качеството на живот, е необходимостта от вземане на препарата. Ако количеството на приемания препарат съответства на потребностите на организма, няма никакви странични действия. Те са свързани предимно с излишък или с недостиг на хормони в кръвта.

Контролът за правилния подбор на дозата става чрез периодични анализи на кръвта. Ако дозата хормони е висока, жената става раздразнителна, плачлива, неспокойна. Бързо се уморява. Макар, че има добър апетит, слабее. Може да се появят и сърцебиене, прескачане на пулса, повишено изпотяване, треперене на ръцете или на тялото. В много случаи има склонност към разстройство. При подобни симптоми е необходима консултация  с лекар.

На количеството на хормоните, прието чрез тироксин, може да повлияят лекарствата, използвани за лечение на стомаха. Например алмагел, антиациди. Затова препаратът трябва да се пие не по рано от два часа след тях. С хормоналните таблетки не се пият други лекарства. Двучасовият интервал е универсален - за това време лекарството успява да постъпи в кръвта.

Женските полови хормони естрогени, могат да намалят ефикасността на хормоните за щитовидната жлеза. Те  се съдържат в противозачатъчните таблетки. Ако дозата от препарата след операция е достатъчна, няма никакъв проблем жената да забременее и да роди. При планирана бременност трябва да се каже на лекаря за операцията и лечението след нея. На всеки 3 месеца жената трябва да прави изследване на кръвта си за количеството хормони. Трябва да се знае добре, че потребността от препарата по време на бременност се увеличава. Теглото може да се покачи при недостатъчна доза от препарата. Но ако нормалното количество хормони е потвърдено чрез изследване, причината за изменението на теглото не трябва да се свързва с дозата. Трябва да се търси другаде.Еднозначен отговор за храненето не може да се даде. Имат значение възрастта, теглото, и естествено съпътстващите болести. Менюто трябва да се подбира индивидуално, но има и общи препоръки.:

- Всички продукти трябва да бъдат пресни, а сготвените ястия да са приготвени същия ден.

- Не по малко важно е добре да се съхраняват продуктите. Например растителното масло не се съхранява добре в пластмасови и метални съдове, не понася контакт със светлината и въздуха. Затова по добре го дръжте в бутилка от тъмно стъкло.

- Трябва да има и режим на храненето. Добре е да забравите за закуските със сандвичи и сладкиши.

- Мазнините не трябва да са повече от 90 г. Една трета трябва да бъдат мазнините от растителен произход. Те не се препоръчват за пържене, защото при термична обработка в тях се образуват токсични вещества. Останалите две трети се полагат на кравето масло, изварата, сметаната и месото.

- Белтъчини - около 80-100 г. в денонощие. Говеждо, нетлъсто свинско и извара, морска риба, яйца - това са надеждни източници на белтъчини.

- Количеството захар трябва да се сведе до минимум, до 30-40 г. на денонощие. Ако нямате алергия към пчелни продукти, заменете захарта с мед.

- Плодовете и зеленчуците не трябва да пренебрегвате. Те са богати на целулоза и стимулират работата на червата. Освен това те съдържат единствените естествени антиоксиданти - витамин С и бетакаротин. А в червените и жълти плодове и зеленчуци има биофлавоноиди, които помагат за правилната обмяна на веществата в клетките.

 

Още по темата