За Жени Здраве КОЛКО ОПАСНИ СА ГЛИСТИТЕ И ДРУГИТЕ ПАРАЗИТИ

КОЛКО ОПАСНИ СА ГЛИСТИТЕ И ДРУГИТЕ ПАРАЗИТИ

Здраве - Здраве

Всеки втори жител на Земята страда от паразитози. С потока кръв те се разнасят навсякъде, дори в мозъка и очите на човека. И там имитират заболявания, които понякога биват обърквани дори с онкологични проблеми.

 

Повече от 60 на сто от бронхиалните астми са предизвикани от заразяване с токсокари или други глисти. Хелминтите и лимблиите живеят в човешкия организъм и се хранят с неговата кръв, или с хранителните вещества, постъпващи с храната. Дори в развитите страни всеки трети носи в себе си някои от тези паразити. Специално в градовете това се дължи на увлечението на хората по домашните животни - котки, кучета, хамстери, които си живеят у дома като членове на семейството. И хората дотолкова свикват с тях, че едва ли не ядат от една и съща чиния с тях. Дори и най-чистото животно, разхождайки се по улицата, ''прихваща'' на лапичките и козината си личинки на глисти. Например повече от 70 на сто от пясъчниците, където си играят децата са заразени с яйца на токсикари. При човека те не се развиват в глисти, а паразитират в личинков стадий, предизвиквайки копривена треска, дерматит и бронхиална астма. Повече от 60 на сто от бронхиалните астми са предизвикани от заразяване с токсикарии или други глисти. А за другите видове глисти спомага туризмът. Туристите се заразяват във влаковете, а от тях се заразяват и други хора. Това особено важи за така наречените филариози. Приносители на тези паразити са кръвосмучещите насекоми. Със слюнката те впръскват филариите направо в кръвта на човека. След като филариите проникнат в еритроцитите, изкарват им съдържанието и използват загнилата клетка като свой дом. При разглеждане под микроскоп на капчица кръв е видно как се придвижват филариите, как се впиват в еритроцитите, а след това изпълзяват навътре в клетките.

С анкилостоми се заразяват хора, които се къпят във водните басейни или ходят боси по плажа или почвата в топлите страни.

По принцип се смята, че глистите живеят в храносмилателния тракт на човека, обаче немалко от паразитите обитават кръвоносните и лимфните съдове. Те паразитират в кръвните клетки и лимфната течност, изсмуквайки от тях всичко хранително.

СИМПТОМИ ПРИ ПОЯВА НА ГЛИСТИ

Глистите съвсем не са безопасни. Първо това са живи организми, чужди за човешкото тяло. Тяхното присъствие там предизвиква алергична реакция, особено ако личинките попаднат в кръвта. Това може да се прояви с повишена над 38 градуса температура, обриви по кожата, възпаление на ставите, увеличение на лимфните възли, далака, черния дроб, възпаление на белите дробове, болки в корема, повръщане. При изследване се открива отклонение в обичайния кръвен анализ - в такъв момент сред левкоцитите преобладават еозинофилите - клетки, специално предназначени за борба с паразитите. Хроничната фаза на хелминтозата предизвиква повишена умора, слабост, периодично повишаване на температурата, различни обриви по кожата, болки в корема, непоносимост към някои  хранителни продукти и бронхиална астма. При запушване на червата с глисти те могат да останат непроходими. Личинките на глистите са въздесъщи, с потока кръв те се разнасят навсякъде, дори и в мозъка на човека и очите. И там имитират заболявания, които понякога се объркват дори с онкологични болести. Лекарите не винаги могат да разпознаят веднага хелминтозата и съответно да я лекуват.

 

Още по темата