За Жени Здраве БОЛЕСТИТЕ СЕ ПОЗНАВАТ ПО ЕЗИКА

БОЛЕСТИТЕ СЕ ПОЗНАВАТ ПО ЕЗИКА

Здраве - Здраве

ГЛАДКА ИЛИ БЛЕДА ПОВЪРХНОСТ НА ЕЗИКА:
Ако езика е мек и блед,това може да означава, липса на витамини или минерали. В тези случаи има недостиг на фолиева киселина, витамин В12 или желязо. В следствие на това езика става мек и може дори да се набръчка.
Гладкият и червен език е знак за това,че организмът ни не усвоява добре хранителните вещества.Дори да нямаме оплаквания,трябва да отидем на лекар,защото това може да отслаби организма ни и да ни разболее.

 Мнозина от нас познават малките възпаления в устата „афти" по езиците и венците. Те се появяват в следствие на стрес, безсъние или отслабване на имунната система.

ПОВИШЕНА КРЪВНА ЗАХАР-ЧЕРНО ОЦВЕТЯВАНЕ НА ЕЗИКА:
Ако езикът е оцветен в черно, причината може да бъде не лекуван диабет. Трябва да се провери нивото на кръвната захар. Друга възможна причина е странично действие на антибиотици.

СТОМАШНИ ПРОБЛЕМИ-БЯЛ ВРЪХ НА ЕЗИКА:
Белият връх на езика насочва към възпаление на лигавицата на стомаха. Ако езикът е подут и върха му е оцветен в сиво, то показва силно изразен гастрит. Необходимо е преглед при лекар

СМУЩЕНИЯ В ЧЕРНИЧ ДРОБ-ВНИМАВАЙТЕ ЗА ЖЪЛТО ОЦВЕТЯВАНЕ:
Освен това в много от случаите езикът е зачервен и подут, а отпечатъците от зъби се виждат добре. Ако жълтото оцветяване премине в кафеникаво, жлъчката също не е наред.

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ЧЕРВАТА–КАФЯВО ОЦВЕТЯВАНЕ В СРЕДАТА НА ЕЗИКА:
Ако езика е оцветен в средата в кафеникаво, то тогава имате възпаление на тънките черва, както и на дебелото. В повечето случаи по ръба има влажни и ярко червени места. При образуване на мехурчета заболяването е доста напреднало. 

 

Още по темата