За Жени Забавно ЛЮБОПИТНО ИДЕАЛНАТА АЛТЕРНАТИВА ''БИО''

ИДЕАЛНАТА АЛТЕРНАТИВА ''БИО''

Маркираните като ''био'' хранителни продукти са по-скъпи от обикновените заради начина на производство. Но да дадем повече пари в този случай си струва, защото инвестираме във вкус и качество.

И най-вече в своето здраве във време, когато плодовете и зеленчуците, млечните и месните  произведения не са това което са били преди ерата на поголовното приложение на химията и генното инженерство.

Фактите са повече от красноречиви. Например ябълката, отгледана по стандартния днес начин, е голяма и лъскава. Защо? Защото е покрита със слой от химикали и восък. В самата й кожица се съдържат 20-30 известни отрови. Да се измие восъчния слой практически е невъзможно, пък и все едно - неприятният привкус няма да изчесне. Екологичните плодове и зеленчуци са сочни и ароматни, с богат естествен вкус. Те съдържат средно 50% повече витамини, минерали и ензими от другите.

Разлика има не само при плодовете и зеленчуците, но и при земеделските култури /зърнени, бобови и др./ тъй като едно от основните правила на екоземеделието е да не се използват пестициди, изкуствени торове, хербициди, фунгициди, и генномодифицирани семена. И не само това. С пециални са и районите за отглеждане на биопродукция. В близост до тях не трябва да има  промишлени предприятия, пътни магистраки или други замърсители на въздуха, както и замърсяващи почвата водни източници.

Преорентацията към знака ''био'' е актуална както никога досега и по отношение на месото, яйцата, млякото и млечните произведения, тъй като в производството на месни и млечни произведения все повече се намесват  и ГМО. Животните в традиционните ферми често се хранят с антибиотици независимо дали са болни или не. Във фуража им се добавя катализатори за растежа и химикали за защита срещу паразити и много други опасни препарати. В крайна сметка целия този коктейл попада на масата и нерядко става причина за една или друга болест. Месото от животни, отглеждани в екоферми, е различно по вкус, цвят от обикновенното. Човек не може да сбърка едното с другото, разликата е очебийна.

За да бъде един хранителен продукт ''био'', е от значение не само произходът на суровината /растителна, млечна, месна/., но и начинът на нейното преработване в различни артикули. При биопродуктите не се допускат химически консерванти, синтезирани оцветители, ароматизатори, подобрители на вкуса, стабилизатори и сгъстители, генномодифицирани съставки, вредни преработващи технологии, пластмасови опаковки .

Биохраните са гаранция за здраве не само на настоящите, но и на бъдещите поколения. Много от химическите вещества, съдържащи се в традиционните продукти, са способни да се натрупат в течение на времето в организма на жената и впоследствие се предават на децата, които тя ражда. Освен това имунната система на детето не го защитава срещу отровите, които възрастните могат да консумират всеки ден.

Единствения минус на тези продукти е високата цена. Оскъпяването се дължи на натуралните методи, прилагани при агроекологичното стопанство, които са трудоемки и по-специални. Освен това те не водят до свръхреколти както в другия случай. Дори на  външен вид плодовете и зеленчуците, получени чрез екологични методи, не могат да се мерят с напомпаната с химия конкуренция. Но като алтернатива на безвкусните, вредни и опасни в немалко случаи за здравето храни те заслужават да заемат централно място на нашата трапеза.

Последна промяна (Събота, 10 Април 2010 22:54)

 

Още по темата