За Жени Здраве РЕДОВНО ИЗСЛЕДВАЙТЕ ЩИТОВИДНАТА СИ ЖЛЕЗА

РЕДОВНО ИЗСЛЕДВАЙТЕ ЩИТОВИДНАТА СИ ЖЛЕЗА

Здраве - Здраве

РОЛЯТА НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНА ЗА ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ !

Щитовидната жлеза е малък орган в ендокринната система на организма. Органите на тази система трябва да поддържат всички процеси в организма с помощта на хормони. Всеки хормон има своята отделна, специална задача.

 

Хормоните се изработват от ендокринната система, за да осъществяват регулацията на всичките жизненоважни процеси - ръст, развитие, размножаване.

Всичките ендокринни органи трябва да работят синхронно и точно, все едно че са инструменти от един общ оркестър, който явно без диригент не може да мине. Ако сравним ендокринната система със симфоничен оркестър, то  диригентът е хипоталамусът. Той свързва нервната и ендокринната система на човека. В такъв случай хипофизата е  първа цигулка. Щитовидната жлеза отива на трето място в оркестъра и заема мястото на фортепианото - толкова забележимо и многообразно е нейното звучене. Както е известно, щитовидната жлеза произвежда три хормона - тироксин, трийодтиронин и тиреакалцитонин. Имената са им толкова сложни за изричане, но и функциите които изпълняват не им са от най-простите. А хормона серотонин, който регулира съня, настроението, апетита и сексуалното желание, щитовидната жлеза се натрупва другаде. Тиреокалцитонът отговаря за обмяната на калция в организма. А тироксинът и трийодтиронинът стимулират обмяната на веществата почти във всички клетки на организма - при дишането, при приемането на храната и при движението. Те управляват психичната и половата дейност в организма, повишават съпротивлението срещу инфекциите, съпричастни са към психичната и половата дейност. Освен това те са съпречастни към процесите на възстановяване на увредените тъкани, отговарят и за процеса за стареене на организма.

КОГА СЕ РАЗБОЛЯВА ТОЗИ ОРГАН?

Всичко в организма трябва да бъде с мярка, иначе ''оркестърът'' ще свири фалшиво. Заболяването на щитовидната жлеза може да възникне, в случай че органът започне да произвежда по-голямо количество хормони, отколкото са необходими на организма. Това е една от причините да настъпи един вид ''отравяне'' на организма и разбалансиране на дейността му. Точно това се случва при тиреотоксикозата. И болният започва да слабее, защото изведнъж се ускорява обмяната на веществата му. Всички знаят, че основното хранително вещество, от което щитовидната жлеза има нужда е йодът. И при недостиг в организма възникват нарушения, които идват от щитовидната жлеза. При такива обстоятелства възникват и някои проблеми с количеството желязо в кръвта. За съжаление има и друга крайност - когато се получи наднормено усвояване на йод от червата, щитовидната жлеза пак страда.

 

Още по темата