За Жени Здраве КАК ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ОТОЦИТЕ

КАК ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ОТОЦИТЕ

Здраве - Здраве

Ако вечер по краката ви остават дълбоки белези от разхлабения ластик на чорапите и без видима причина сте увеличили драстично теглото си, ако любимите ви обувки са ви станали тесни, появили са се отоци, целулит и торбички под очите - всички те могат да бъдат симптоми на натрупване на излишни течности в организма.

 

Задържането на течности, макар и доста неприятно, обикновено е напълно безопасен синдром. Въпреки това трябва да се консултирате с лекар, за да се изключат заболявания, които могат да бъдат придружени от отоци, като бъбречни, на кръвообръщението и метаболитни заболявания.

За да определите дали имате отоци натиснете с пръсти върху глезена. Ако остават следи от пръстите върху кожата, това е признак, че краката ви са отекли. Но отоците могат да бъдат и скрити. Те могат да се диагностират само от лекар, с помощта на редовно притегляне, измерване на кръвното налягане и контрол на урината.

Причини за поява на отоците са:

- неправилно хранене, което води до дисбаланс на електролитите - натриеви йони, калии и хлор.

- прекаляване с течности

- липсата на физическа активност.

- приемане на някое лекарство и контрацептиви. Навикът да седим, прехвърляйки крак върху крак, правостояща или седяща работа, неудобни, тесни обувки - всичко което води до нарушаване на кръвообращението на краката.

- бременноста и промените в организма, които я придружават.

- предменструален синдром.

- болести на бъбреците и храносмилането, метаболитни заболявания.

Има доста напълно безвредни методи, които ще помогнат за премахване на подпухналостта и ще намалят количеството на течностите в организма. Има и много диуритични диети. Но днес най-известната и най-популярната е тази съставена от Линда Лацаридес. Същността на тази диета: причините за отоците и наднорменото тегло се дължат на това, че пием много вода, и поради факта, че някои вещества имат свойството да я задържат в организма. Ето защо проблемът с отоците може да бъде решен чрез отказ от тези вещества - главно от сол и въглехидрати.

НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ СЛЕДНИТЕ ПРОДУКТИ; ЗАХАР, МЕД, СИРОП И ВСИЧКИ ПРОДУКТИ, В КОИТО СЕ СЪДЪРЖАТ ТЕЗИ ВЕЩЕСТВА!

ВРЕДНИ СА - Млечните продукти, яйцата, маята, всички червени меса, сол и всички солени продукти, включително шунка, бекон, пушена риба, сирене

ВРЕДНИ СА - Сладкишите, шоколадът, чипса, пържените картофи.

ВРЕДНИ СА - Маргаринът , пържените храни, сметана, майонеза, сосове, мазни десерти, брашно, алкохол и храни съдържащи изкуствени добавки.

ПРЕПОРЪЧВА СЕ - Плодовете, с изключение на грозде и банани. Може и да консумирате всички видове зеленчуци/без картофи/. Изключително полезни са семената, ядките, овесеното брашно, кафявият ориз и бобовите. Не са вредни за здравето пилешкото месо и рибата. Може да пиете и изцедени сокове, билкови чайове и други напитки с ниско съдържание на кофеин. Количеството на разрешените продукти не е ограничено - може да ядете толкова колкото искате.

Ако спазвате тези указания, през първата седмица можете да отслабнете с 6 кг. След това темповете ще са по слабо изразени, но 1/2 кг. на седмица е напълно реален резултат. Редовното прилагане на тази диета една седмица преди менструалния цикъл може значително да облекчи симптомите на предменструалния синдром или дори напълно да се избавите от тях.

БИЛКОВИ ЧАЙОВЕ НАМАЛЯВАЩИ ОТОЦИТЕ:

-  зелен чай

- черен чай с мляко

- мелиса

- чай от боровинки

- отвара от шипки

- отвара от кимион

- настойка от глог

- вода с лимонов сок

ХРАНИ КОИТО НАМАЛЯВАТ ОТТОКА:

- диня, краставица, пъпеш

- целина

- фасул

- печени картофи

- зелени ябълки

- овес

- коприва

- цвекло

- нискомаслено прясно и кисело мляко.

 

Още по темата