За Жени Забавно ЛЮБОПИТНО КАКАОТО И КОФЕИНА СА ПОЛЕЗНИ

КАКАОТО И КОФЕИНА СА ПОЛЕЗНИ

КОФЕИНЪТ ПРЕДПАЗВА МОЗЪКА ОТ МНОЖЕСТВЕНА СКЛЕРОЗА

Приемането на кофеин в чист вид защитава мозъка от автоимунен енцефаломиелит - общоприетия биологичен модел на множествената склероза при хора, твърдят учени от университета ''Корнуел'', САЩ.

 

Въпреки че патогенезата на множествената склероза все още не е достатъчно изучена, за един от пътищата за развитие на болестта се смята свързването на аденозина с рецепторите на повърхността на клетките на централната нервна система.

Кофеинът притежава способността да се свързва със същите рецептори, а освен това да прониква в мозъка през хематоенцефалитната бариера. В резултат на това рецепторите се оказват заети и аденозинът не може да включи реакциите, завършващи с проникването на клетките на имунната система в мозъка и развитието на автоимунното заболяване.

Учените не препоръчват самостоятелната профилактика, тъй като страничните ефекти на големите дози кофеин все още не са изучени, въпреки че можем много лесно да си представим последствията от изпитите за един ден 8-10 чаши кафе.

КАКАОТО ПОМАГА НАЙ-МНОГО ПРИ ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ

Всички, които са с убеждението, че чаша чай действа най-добре на повишеното им кръвно налягане, са в грешка - парче шоколад е далеч по ефективно, твърдят немски учени.

Всяка храна, богата на какао, намалява кръвното толкова, колкото чаша зелен чай или черен чай не биха могли, сочат те . Какаото намалява риска от сърдечен удар и други сърдечно съдови проблеми с 10-20%.

И какаото, и чаят съдържат полифеноли - клас химични вещества, за които е известно, че се отразяват благотворно на сърдечносъдовата система. В какаото обаче  полифенолите са от различен тип - процианиди , които са по ефективни.

Полифеноли се съдържат и в плодовете и зеленчуците. Затовяа в момента най-популярната препоръка към хората със сърдечносъдови проблеми е да употребяват по големи количества именно от тях. Какаото обаче е по-богато на тези вещества и е доста по-ефиктивно, твърдят немските учени и предупреждават ''Не посягайте към всяко парче шоколад'' - само тъмния би свършил необходимото. Останалите видове съдържат твърде малко какао и твърде много захар или нейни изкуствени заместители.

Последна промяна (Вторник, 06 Април 2010 20:39)

 

Още по темата