За Жени Здраве КАК ДА СЕ ХРАНИМ, ЗА ДА ЗАПАЗИМ ЗЪБИТЕ СИ ЗДРАВИ

КАК ДА СЕ ХРАНИМ, ЗА ДА ЗАПАЗИМ ЗЪБИТЕ СИ ЗДРАВИ

Здраве - Здраве

Болестите на зъбите са тревожен сигнал за това, че в организма не всичко е наред. Има множество фактори, които потвърждават хипотезата за връзката между храненето, болестите на зъбите и болестите на тялото.

Изследователите изучават ролята на т.нар. спящи въглехидрати, които се съдържат в храната. Това са въглехидратите, които бързо се разтварят на захари още в устната кухина. Тези въглехидрати ги има не само в сладкишите, но и в бананите, стафидите и някои други сушени плодове. А също и в картофите, тестените козуначни изделия, макароните, ориза, царевицата. Диетолозите ги наричат още''бързите'' въглехидрати, защото бързо повишават нивото на глюкозата в кръвта. ''Бавните'' въглехидрати, които се съдържат в пълнозърнестия хляб, кафевия ориз и плодовете, по-бавно вършат това. И едните, и другите се различават по гликемичен индекс.
Простичката, но полезна за зъбите храна ги предпазва от кариес. Археологични данни показват, че едно време ловците не са имали проблеми със зъбите, но с развитието на селското стопанство се появил и кариеса. Хората се научили да произвеждат лесноусвоима храна.
При етническите групи с традиционен начин на живот не се срещат болестите на цивилизацията. Например зулусите и ескимосите не боледували от кариес. Или това се случва много рядко. Но след като преминали на съвременния начин на хранене, картината рязко се променила. При ескимосите с цели 144 пъти по-често се появяват болни зъби, при зулусите катастрофално се увеличил ръста на пародонтозата и диабета. Когато етиопските евреи се преместили в Израел, шест пъти по често започнали да  получават кариес.
Учените привеждат факти и от близката история. По време на Втората световна война във Великобритания смъртността от диабет се понижила с една трета, а заболяваемостта от кариес при учениците намаляла с 28%. Причината е ясна - хората били принудени да се хранят с проста, но полезна за зъбите храна. След войната всичко пак се променили.
БНИМАНИЕ! - Захарите, които се образуват в устната кухина от ''бързите'' въглехидрати, помагат за размножаването на бактерии, формирането на зъбен налеп и зъбен камък. В него се съдържат бактерии, остатъци от  епителни клетки и полимери от  слюнката. Те се прилепват към зъбния емайл и там се създава кисела среда, която разрушава, същия този емайл.
Нисковъглехидратната диета е ефикасна за понижаване на теглото. Ако със зъбите всичко е малко или много ясно, то връзката хранене-хронични болести не е толкова очевидна. Професор Хюел разглежда две противоположни хипотези.
Едната твърди, че излишната захар в храната не само уврежда зъбите, но и води до системни заболявания. Авторът на другата хипотеза вижда основната опасност за неправилното хранене в излишните мазнини. Той смята, че мазнините са виновни за сърдечносъдовите заболявания, диабета и другите системни заболявания. А въглехидратите, дори и да развалят зъбите, това е съвпътстващ страничен ефект, който не може да се сравни с ползата от тях. А за поддържане на здрави зъби е достатъчно да се спазва хигиена на устната кухина.
По мнение на Хюел през последните години в САЩ националната стратегия на здравословното хранене била основана на  намаляване на мазнините, без да се ограничават въглехидратите. И той  привежда факти, които свидетелстват за грешността на тази стратегия.
Така например в изследване с участие на 50 хиляди жени намаляването мазнините в храната не довело до истинско понижаване на сърдечносъдовите заболявания.. В деруго изследване станало ясно, че ограничаването на мазнините не влияе повече от ограничаването на калориите въобще.
От друга страна, е открита трета връзка - между ограниченото съдържание на въглехидрати в храната  и риска от диабет 2-ри тип, болести на коронарните съдове, болести на жлъчния мехур и рак на гърдата.

 

Още по темата