За Жени Забавно ЛЮБОПИТНО БЕЗСЪНИЕТО

БЕЗСЪНИЕТО

Хипертонията може да е виновна за безсънието. Хипертониците спят по-малко, а сънят им е повърхностен. Освен това често се пробуждат посред нощ. Нарушеният сън се предизвиква от препаратите против хипертония.

Затова  е важно лекарят да ви подбере такива таблетки, които да не ви пречат на нощния сън.
Но е възможно да ви пречат и проблеми с гърба. Увредените гръбначни дискове се разместват и притискат нервните окончания. В резултат на това възникват усещания, които ви пречат да спите. Цяла нощ човекът се върти и се обръща от едната на другата страна, а на сутринта се събужда нервен и потиснат. В този случай става дума за добре подбрано легло. То не трябва да бъде нито много твърдо, нито много меко. Добре е да се снабдите с ортопедична възглавница. Тя позволява на шията и гръбначния стълб да не се напрягат по време на сън.
При хипертония кръвното налягане може да се повиши както през деня, така и през нощта. При здравия човек по принцип през нощта то е по-ниско, но при хипертоника са възможни различни варианти. Кръвното налягане може да спадне, да си остане същото, но може и да се повиши. Това е напрегната ситуация за организма, защото се нарушава нормалното кръвоснабдяване на мозъка и може да доведе до срив в дейноста на целия организъм, включително да попречи и на съня.
Какво да правим - Не си позволявайте да спите през деня, потърпете. Би били добре да се заемете с лечебна физкултура - вечер 3 часа преди сън. Като начало се посъветвайте с лекуващия ви лекар. Всяка форма на хипертонията изисква различно натоварване. В ранни стадии от заболяването добре помагат различните билки, например валериана или страхливче. Не се увличайте по настойките, те съдържат спирт, които възбужда нервната система. По-подходящи за вас са отварите и ефектът е по-добър. Всяко едно успокояващо растително средство ще ви помогне. Така няма да прибягвате до хапчета за сън.
Много често хората, прекарали инсулт, имат проблеми със съня. - При нарушено кръвоснабдяване на мозъка е невъзможно да се определи кога се получава това - дали през деня или през нощта. Ако човек поспи през деня - през нощта бодърства.
Така, че се опитайте да не заспивате през деня. Ако ви е навик откажете се от него. Ако свикнете така, само след 1-2 седмици всичко ще се нормализира. И още един вариант- лягаите с 1 час по-късно. Не преяждайте вечер. Не приемайте възбуждащи напитки - алкохол, чай, кафе. Ако имате възможност, всяка вечер преди сън излизайте на разходка да подишате чист въздух. Вечер трябва да спите на удобно легло в добре проветрена стая. Най-важното е да се постараете да не нервничите вечер, Нито да се опитвате да да решавате каквито и да е важни въпроси. Ако новините по телевизията ви се отразяват неблагоприятно, не ги гледайте. По добре слушасйте  спокойна музика , или четете приятна книжка, отдайте се на положителни емоции.

Последна промяна (Неделя, 14 Март 2010 10:27)

 

Още по темата