За Жени Здраве ТАЙНИТЕ НА МИГРЕНАТА

ТАЙНИТЕ НА МИГРЕНАТА

Здраве - Здраве

Главоболието предизвиква мъчителни страдания, ограничава социалната активност и често поваля човека на легло. Сред десетките видове главоболие мигрената е най-разпространеният вариант. Основният признак е, че боли половината глава.

В днешно време невролозите знаят, че болестта започва в млада възраст, най-често при жените и продължава до 50-60-годишната им възраст. Особено предразположени към мигрената са деловите жени. Често пристъпите са свързани с предменструалния синдром.
Винаги началото на пристъпа е като гръм от ясно небе - внезапно, независимо къде се намира човек, дори и по време на сън. Всеки пети известно време преди пристъпа изпитва необичайно състояние - ''мушици през очите'' например и други подобни нарушения. Хапчетата не помагат. Самият пристъп продължава средно от 12 до 24 часа и се съпровожда с прилошаване и повръщане.
Характерно е и това, че по време на пристъпа човекът не може да понася светлина и звуци, дори и аромати. Затова препоръките са - тъмно, топло и тихо. Забелязано е, че мигрената обикновено се провокира от някои фактори - ярка или мъждикаща светлина, високи звуци, стрес, умора, невъзможност на чоерк да си почине, силни емоционални преживявания, алкохол, газирани напитки, кафе. А също и от шоколад, ядки, цитрусови плодове, кашкавал, пушени продукти, маринати.
ВНИМАНИЕ - Мигрената е опасна с това, че често под нея се маскират много опасни болести, които често застрашават живота на човека и изискват незабавна лекарска намеса. Такива са тумори и абцеси в главния мозък, миненгит, повишено вътречерепно налягане, инсулт. Тук е мястото да напомним, че при острите нарушения на мозъчното кръвообръщение нещата се решават буквално за минути. И съчетаването на трите симптома - пристъп на силно главоболие, повишено кръвно налягане и нарушени движения в крайниците - означава, че има голяма вероятност от инсулт. Много да внимават хипертониците.
Мигрената е спътник на амбициозните и талантливитв. При тях болестта протича по тежко, отколкото при останалите. От мигрена са страдали много велики и талантливи хора, затова в един момент дори се предполага връзка между мигрената и гениалността. Затова мигрената се смята за болест на интелектуалците и хората с дарби. Вероятно затова хората на физическия труд, а също и пенсионерите не страдат от мигрена.
И накрая - съществува още един вид мигрена - шийната. Тя протича по същия начин - пареща болка в тила и слепоочията, понякога и над веждите. Болният изпитва болка, има усещането за пясък в очите и замъгляване. Понижава му се слухът, получава главозамайване и шум в ушите. Симптомите са сходни, а причината е съвсем друга - остеохондоза на шийния отдел на гръбначния стълб. А за мигрената вече знаем - тя е неврологично заболяване и изисква лечение при невролог.

 

Още по темата