За Жени Здраве ВИТАМИН С ПОМАГА ПРИ МНОГО БОЛЕЖКИ

ВИТАМИН С ПОМАГА ПРИ МНОГО БОЛЕЖКИ

Здраве - Здраве

МИНИМАЛНАТА ДНЕВНА ДОЗА ЗА ЗДРАВ ЧОВЕК Е ОКОЛО 30 МГ
Витамин С участва в синтеза на калогена, затова е един от основните компоненти в козметичните лаборатории за производство на средства против бръчки.


Витамин С участва в обмяната на някои аминокиселини и така помага за образуването на хормоните норадреналин и серотонин. Освен това той влияе и на качеството на кръвта, особено защото помага за подържане на нивото на желязо в организма. Витамин С участва и в обмяната на холестерола, нормализирайки нивото му в кръвта.
По време на стрес в организма се изработват хормони като кортизол и адреналин. Витамин С взема участие в биосинтеза на тези хормони. Затова е много необходим за преодоляване на стреса.
ДОЗАТА МОЖЕ ДА СЕ ПОВИШИ ПРИ ПРОСТУДА, БРЕМЕННОСТ, КЪРМЕНЕ И ЕНДОКРИННИ НАРУШЕНИЯ.
Организмът на човека може да усвои ограничено количество витамин С, обикновено 90-100 мг. в денонощие. Излишното количество веднага се изхвърля от бъбреците. Минималната доза от витамин С за здрав човек е около 30 мг. на ден.
Незаменима е ролята на витамин С в лечението на простудни заболявания. През този период е нужно да си повиши дозата. Същото важи и за вегетарианците - те изпитват дефицит на белтъчини, а това води до развитие на витаминна недостатъчност.
На жените, приемащи хормонални препарати, също е необходима витаминна профилактика. Същото се отнася и за периодите на бременост и кърмене.
Витамин С влияе положително и на ендокринната система.
Най-висока концентрация на витамин С има в плодовете и зеленчуците - шипковите плодове, зеления грах, черната боровинка, брюкселското зеле. Следват ягодите, цветното зеле.
През лятото употребявайте плодове и зеленчуци веднага след като ги купите или откъснете, защото витамин С се разрушава под влиянието на топло , светло и въздух. Затова нарязвайте зеленчуците колкото се може по наедро.
Накрая една чудесна плодова салата - нужни са 2 големи портокала, 2 глави лук и 150 г. майонеза. Обелете портокалите и ги нарежете на кръгчета или на четвъртинки. Попарете лука в гореща вода, изсушете и нарежете на пръстенчета. Сложете в чиния първо портокалите, след това поръсете с лука и най-отгоре залейте с майонезата.

 

Още по темата