За Жени Здраве КАК ДА ПРОЧИСТИМ ОРГАНИЗМА ОТ НАТРУПАНИТЕ ТОКСИНИ

КАК ДА ПРОЧИСТИМ ОРГАНИЗМА ОТ НАТРУПАНИТЕ ТОКСИНИ

Здраве - Здраве

През зимата ядем по-малко плодове и повече месо,липсват ни активното движение и разходки на чист въздух. Натрупването на токсини в организма се получава вследствие на неправилно хранене, заседнал начин на живот, употреба на алкохол, пушене и т.н.


Резултатът от тези фактори е така наречената автоинтоксация - натрупване на отровни вещества в организма
Симптомите на автоинтоксацията са общо неразположение, отпадналост, умора, нарушено храносмилане, честа хрема и кашлица, главоболие, повехнал тен на лицето.
Разбира се, тези симптоми могат да са признак и за други заболявания, така че прегледът при лекаря е повече от задължителен.
Все пак можете да помогнете малко на оргаснизма си и по специални на органите, като черен дроб и бъбреци, да се справят с натрупването на отрови.
Освен здравословното хранене, редовните упражнения и пиенето на вода, някои растения също помагат при пречистването на тялото.
Белият трън е бил известен още на древните римляни, които лекували с него черния си дроб след тежки гощавки.
Белият трън повишава способността на черния дроб да преработва токсините в организма и възстановява увредените чернодробни клетки. Отразява се добре и на жлъчката.
Освен в козметиката и в кухнята, репеят се ползва и като средство за подобряване на състоянието на стомаха  и червата. Има леко диуритично действие и потиска развитието на болестотворни бактерии в организма.
Също като репея, глухарчето има леко диуретично действие. Стимулира секрецията на жлъчен, стомашен и панкреатичен сок. Като цяло регулира дейността на червата.
Хранителните добавки и билковите таблетки също са вариант за набавянето на полезните съставки от тези билки в организма.
Зеленчуците са пълни с антиоксиданти, които са свързват с вредните за организма свободни радикали. Приемането им е особено важно в период на  детоксикация на организма. Най-полезни са салатните зеленчуци, зелените/коприва, спанак, киселец/. Подходяща храна са и пресните кълнове. Кълновете от пшеница, овес, леща, съдържат витамин Е, от ечемика - витамин С, от слънчоглед - калций.
Рибата съдържа омега - 3 мастни киселини, които съдействат за нормализиране на клетъчния имунитет и имат антиоксидантен ефект. Затова тя трябва да бъде включена в менюто ни най-малко  два пъти седмично.
Напоете тялото си. Организмъ се нуждае от вода, за да изхвърли токсичните вещества. Алкохолът и газираните напитки не задоволяват нуждата от течности и трябва да бъдат избягвани. Най-подходяща за прием е водата. Не бива да се забравя да се пие вода не само по време, но и между храненията.
Ето една рецепта за прочистване на организма и по точно на черния дроб от токсини -  сок от 14 лимона се смесва с 1 кг. мед. Всеки ден 100 мл. от тази течност се разреждат с 2 л. вода и се изпива в рамките на деня.

 

Още по темата