За Жени Здраве ПОЛЗИ И ВРЕДИ ОТ МАНДАРИНИТЕ

ПОЛЗИ И ВРЕДИ ОТ МАНДАРИНИТЕ

Здраве - Здраве

За европейците и американците мандарините са сред най-обичаните плодове, особено през зимата и пролетта. Според учени от С тези плодове са не само най-вкусните, освежаващите и ароматните, но и сред тези, които забавят стареенето.

 Дългогодишно и широкообхватно изследване е показало, че тези плодове, които съдържат голямо количество витамин С, действително забавят процеса на стареене. До този извод експертите са стигнали, след като проучвали''синдрома на Вернер'',при които хората започват да стареят след 20-тата си година. За съжаление  този синдром обхваща все повече хора в света. Затова тези изследователи препоръчват да се хапват  по-често мандарини, грейпфурти и киви или да се пият прясноизцедени сокове от тях. ''Консумирайте по няколко различни от тези плодове на ден, защото в тях се крие рецептата на виталността и  на неувяхващата младост''. Според учените сред храните, които могат да забавят стареенето, са и някои горски плодове, особено боровинките, както и зеленчуците - главно зелето.
Същевременно италианските учени предупреждават, че мандарините и някои други цитрусови плодове носят и вреда за здравето. Преди всичко те притежават силно изразени алергизиращи свойства и затова хората, които са предразположени към алергични кашлици и хреми, трябва да консумират мандарините внимателно. Тези плодове е задължително да се изключат от менюто на страдащите отхронична язвена болест на стомаха и на дванадесетопръсника, а така също и при оплакващите се от повишена киселинност на стомаха. Кората на мандарините съдържа етерични масла и е противопоказна и за хора с болести на бъбреците, черния дроб и жлъчката.
Мъжете, жените и децата в цветущо здраве също трябва, според италианските експерти, да бъдат предпазливи, защото химикалите, най-често пестицидите, които се използват за защитата на мандарините от  болести и вредители се натрупват именно в кората. Тези специалисти изтъкват, че най-сигурния признак, че мандарините са подлагани на химическа обработка е привлекателната''лакирана''кора на плода.

 

Още по темата