За Жени Здраве ПРЕБОРЕТЕ АНЕМИЯТА С ВКУСНИ ЯСТИЯ

ПРЕБОРЕТЕ АНЕМИЯТА С ВКУСНИ ЯСТИЯ

Здраве - Здраве

Анемията е състояние, при което броят на еритроцитите или концентрацията на хемоглобин в кръвта са понижени под нормата за съответната възраст и пол. При това заболяване се нарушава преносът на кислород до тъканите и в резултат на това се появяват симптоми като умора, световъртеж

, раздразнителност, бледа кожа. В случаи на тежка и прогресираща анемия недостигът на кислород може сериозно да увреди сърцето и другите органи и да стане причина за смърт.  Основната цел при лечението на анемия е повишаването на способността на кръвта да транспортира кислород до клетките. Това се постига чрез увеличаване на броя на червените кръвни клетки или нивото на хемоглобин в тях. Освен това трябва да се лекува и причината за анемията. Лечението зависи от вида, причината и тежестта й. То включва хранителни добавки, промени в начина на хранене, лекарства и медицински процедури, като преливане на кръв или хирургични операции.
Някои видове анемя се причинява от липса на витамини или желязо в тялото, която често се дължи на небалансирана диета или определени заболявания. Лечението на железния и витаминен дефицит включва промяна на диетата или приемането на витамини и препарати, съдържащи желязо. Най-често се приема витамин В12 и фолиева киселина. Понякога се предписва и витамин С, които увеличава абсорбацията на желязо в храносмилателната система. Човешкият организъм се нуждае от желязо, за да произвежда хемоглобин. Желязото, съдържащо се в месото и местните продукти се усвоява по-лесно, отколкото желязото, съдържащо се в зеленчуците и другите храни. Често при лечение на анемия се препоръчва увеличаване на консумацията на месо, особено червено месо /говеждо месо и черен дроб/ както на пилешко, пуешко, свинско месо и риба. Желязото може да се приема и под формата на хранителна добавка, като обикновено се комбинира с мултивитамини и други минерали, имащи за цел да подобрят усвояването на желязо от организма.
ХРАНИ КОИТО СА ИЗТОЧНИЦИ НА ЖЕЛЯЗО :
- спанак и другите тъмни листни зеленчуци
- фъстъци, фъстъчено масло и бадеми
- яйца
- грах, леща, боб
- сушени плодове като стафиди, кайсии, праскови
- сок от сини сливи
- витамин С подпомага усвояването на желязо. Богати на витамин С са зеленчуците и плодовете, особено цитрусите. Пресните и замръзените плодове и зеленчуци са с по-високо съдържание на витамин С от консервираните. Към зеленчуците богати на витамин С , се включват броколи, пипер, домати, картофи и листни зелени зеленчуци като маруля, ряпа и спанак.
Липсата на витамин В12 води до развитие на пернициозна анемия. Тя често е следствие от неспособноста на организма да абсорбира витамин В12, от храната и именно поради това при лечението й витаминът се приема под формата на добавка. Хранителните продукти източници  на витамин В12 включват житни и животински продукти - месо,,яйца и млечни продукти,

 

Още по темата