За Жени Здраве БОЛЕСТИТЕ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА ПРОВОКИРАТ УМОРА, БЕЗСЪНИЕ И ПРОБЛЕМИ С ТЕГЛОТО

БОЛЕСТИТЕ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА ПРОВОКИРАТ УМОРА, БЕЗСЪНИЕ И ПРОБЛЕМИ С ТЕГЛОТО

Здраве - Здраве

Щитовидната жлеза отделя два важни тиреоидни хормона, които регулират всички видове обмяна на веществата в организма. А също и най-важните процеси - дишането, сърцебиенето, водно-солевия баланс, приема на храна, съня, движението. Тиреоидните хормони отговарят за нормалното развитие на костите.

 Недостигът им в детска възраст води до забавяне на растежа. Хормоните на щитовидната жлеза са необходими и за;
- НОРМАЛНО ПСИХИЧЕСКО РАЗВИТИЕ - Затова недостигът им в детска възраст провокира изоставане на детето не само във физически, но и в психичен план. При възрастните това състояние се проявява със забавени умствени процеси и понижена памет. Заболяванията на щитовидната жлеза наистина са коварни, защото всички те ЗАПОЧВАТ НЕЗАБЕЛЯЗАНО И ДЪЛГО ВРЕМЕ ПРОТИЧАТ БЕЗ ИЗРАЗЕНИ КЛИНИЧНИ ПРОЯВИ. Хората страдат от безсъние, повишена умора, нарушения на менструалния цикъл, но дори и не подозират, че това се дължи на проблеми и именно с щитовидната жлеза.Подобни прояви могат да се случат на всеки, без да има проблеми със здравето си.
Част от първите признаци са - раздразнителност, избухливост, слабеене и ускорено сърцебиене. Когато щитовидната жлеза произвежда повече хормони от необходимото, говорим за хипертиреоидоза или тиреотоксикоза. Жените в най-голяма степен са предразположени към това заболяване. При тиреоттоксикозата всички метаболитни процеси протичат с повишена интензивност. Първите признаци може да са раздразнителност и избухливост, слабеене, постоянно изпотяване, ускорено сърцебиене, повишена температура на тялото. Понякога възникват нарушения на  менструалния цикъл и дори безплодие. Най-честата причина за тиреотоксикозата е дифузната токсична гуша или базедовата болест. В този случай увеличената щитовидна жлеза се забелязват с просто око. Към развитие на тиреотоксикозата може да доведе и повишената употреба на йод. Когато протича обратния процес-понижено производство на хормони, тогава става дума за състояние, наречено хипетиреоидоза. Среща се 19 от 1000 жени  и при един от 1000 мъже. Хипотиреоидозата рядко се открива в ранни стадии, защото симптомите са размити и неспецифични. Често се възприемат като резултат от преумора, бременност и пр. Това състояние може да бъде доста опасно, ако не се започне приема на необходимите хормони. Ако усещате неразположения от общ характер - слабост, умора, понижена работоспособност, влошена памет, бързо напълняване, отоци, суха кожа, чупливи и потъмнели коси, значи трябва да потърсите специалист. Защото може да става дума именно за понижена функция на щитовидната жлеза. По принцип хипотиреоидозата се съпровожда с нарушен менструален цикъл и ранна менопауза.

 

Още по темата