За Жени Забавно ЛЮБОПИТНО ПРИЧИНИ ЗА ПОДУВАНЕ НА КОРЕМА

ПРИЧИНИ ЗА ПОДУВАНЕ НА КОРЕМА

Подутия корем е признак или на заболяване на храносмилателната система, или на неправилно хранене. Когато оплакването е налице продължително време, е желателно да се направи консултация с лекар и евентуално изследване на стомашно-чревния тракт.


Защо се подува корема когато нямаме проблеми със здравето:
ПОЕТ ВЪЗДУХ - Когато проблемът е за кратко време, вероятно става въпрос за поемане на повече въздух по време на хранене или консумация на големи количества газирани напитки. В този случай излишният въздух се отделя от устата, малка част от него навлиза в червата, всмуква се от стените им или се извежда през края на храносмилателната система. Газовете може да се образуват в процеса на храносмилане в стомаха и червата, а така също и при неутрализирането на стомашния сок със сода бикарбонат, приемана при киселини.
ЛЕСНОУСВОИМИ ВЪГЛЕХИДРАТИ И ЦЕЛУЛОЗА -Коремът може да се подува и при прием на големи количества лесноусвоими  въглехидрати /сладки лакомства, продукти от маслено тесто/, които предизвикват в червата ферментация и отделяне на газове. Целулозата и нишестето /бобови, зеле, картофи, черен хляб и др./ в големи количества също водят до подут корем.
ЗАБОЛЯВАНИЯ, КОИТО ПРЕДРАЗПОЛАГАТ КЪМ МЕТЕОРИЗЪМ - Недостатъчност на храносмилателен ензим. Повишеното газообразуване и подутият корем може да са вследствие на ензимна недостатъчност. Когато се получава образуване на газове след консумация на мляко, означава, че на организма не му достигат ензими за усвояването му. Тази особеност е характерна при възрастните. Ензимът, които участва в преработването на млечната захар - лактозата се нарича лактаза. Лактазата се отделя от тънкото черво. Когато ензимът не достига, млякото постъпва в дебелото черво неразградено, където в усвояването му взимат участие съответстващите микрофлората му бактерии. Именно тогава се отделя голямо количество газове.
ДИСБАКТЕРИОЗА - Нарушеното съотношение на нормалната и условно патогенната микрофлора в червата също може да е причина за подутия корем. В червата  се намират полезни бактерии, които подпомагат храносмилателния процес, те образуват така наречената микрофлора. При добро здравословно състояние потискат размножителните и паталогичните процеси на условно патогенните микроорганизми, също част от микрофлората на червата. Когато числото на условно патогенните микроорганизми нарасне, се нарушава правилното усвояване на храната, появяват се гнилостни процеси, при които се отделят газове.

Последна промяна (Неделя, 28 Февруари 2010 13:03)

 

Още по темата