За Жени Забавно ЛЮБОПИТНО ТАЙНИТЕ НА СТВОЛОВИТЕ КЛЕТКИ

ТАЙНИТЕ НА СТВОЛОВИТЕ КЛЕТКИ

Човешкото тяло съдържа около 50 милиарда стволови клетки, които се обновяват периодично. През годините количеството на тези живи ''строителни материали'' намалява - работата ом се увеличава с всеки един ден, а няма с какво да се заменят.

Този процес започва около 20-та година, а към 70-та година остават много малко. Освен това стволовите клетки в организма на възрастния човек вече не са толкова универсални - все още могат да се превърнат в кръвни клетки, но в нервни вече не. Но ако успеем да въведем по изкуствен начин стволови клетки в тялото, т.е. да заменим износените или болни клетки, тогава е напълно възможно да върнем здравето си и дори да удължим живота на човека. Откъде да вземем тези стволови клетки, за да ги въведем изкуствено?
Днес се смята, че учените могат да получават такива клетки, да ги култивират и да ги насочват по правилния път. За това има  няколко начина. Първо - човек може да се превърне в донор на стволови клетки за самия себе си. Най-голямо е количеството им в костния мозък на таза. Извличат се чрез  пункция, а след това в лаборатория по специален начин се активизират, отглеждат се и се инжектират обратно в тялото, където с участието на специфични сигнални вечества се изпращат към ''болното място''.
Вторият източник  на стволови клетки е кръвта от пъпна връв след раждането на детето. Вземайки ги от пъпната връв и поставяйки ги в специално хранилище, тези клетки могат да бъдат използвани по късно.

Последна промяна (Събота, 27 Февруари 2010 20:37)

 

Още по темата