За Жени Забавно ЛЮБОПИТНО ТАЙНИТЕ НА ЧОВЕШКОТО ТЯЛО

ТАЙНИТЕ НА ЧОВЕШКОТО ТЯЛО

НА КАКВО СЕ ДЪЛЖАТ ТИКОВЕТЕ НА КЛЕПАЧИТЕ - Ето какво се знае за тиковете: долният клепач потрепва по-често, отколкото горният. Въпреки че и едното, и другото е заради засичане на нерв. Слабостта, стресът и кофеинът повишават вероятността от възникване на такива досадни движения.

 Подобно действие оказва и преумората на очите, неправилното хранене, излишък на алкохол, алергии. Реакцията почти винаги е ненатрапчива, не продължава дълго и преминава от самосебе си. Ако тези тикове ви изнервят, ограничете количеството на кафето и алкохола, и осигурете на очите си - а и на тялото си - пълноценна почивка през нощта.

ЗАЩО, КОГАТО СЕДНЕМ ВЪРХУ КРАКА СИ , ЧУВСТВАМЕ ЗАБИВАНЕТО НА ИГЛИЧКИ - Лекарите наричат това явление парестезия. Неудобното положение води до притискане на нерв и до влошаване на кръвоснабдяването му. Понякога по пътя на кръвта се натрупва и ''блокаж''. Вие седите, прехвърлили крак върху крак, като по този начин оказвате натиск върху нерва, а той престава да подава сигнал на мозъка. Липсата на ''връзка'' води до това, че кракът/или ръката ако сте лежали върху нея/ изпада в зимен сън. Най-често изтръпват стъпала, глезени, китките. ''Игличките '' са знак, че болковите сигнали са възстановили връзката с мозъка. За да спрете това, променете положението на тялото си, връзката на нерва с ''централното управление'' ще се възстанови. В рвдки случаи парестензията може да показва наличието на някакво заболяване. Така,че ако то не преминава, след като сте променили положението на тялото си, трябва да ви види лекар.

ДО КОЛКО ГОДИНИ РАСТАТ УШИТЕ - Човешките уши увеличават размера си през целия живот. Като се започне от раждането до навършването на 10 години, ушите растат бързо, след това процесът се забавя и нарастването им е  с около 0.22 мм. годишно. Учените са установили, че през годините нараства и меката част на ухото/това при мъжете е по-видимо отколкото при жените/. А за ушния канал, където се намират костите и хрущялите, тези промени не важат.

ОПАСНО ЛИ Е ТОВА, ЧЕ КОГАТО СЕ СМЕЕМ ИМАМЕ БОЛКИ В ХЪЛБОЦИТЕ - Пробождането в хълбока има две класически обяснения - бягането и продължителният бурен смях. Сродява ги напрежението в диафрагмата. По време на пристъп на веселие вие вдишвате много въздух, той запълва белите дробове и притиска диафрагмата. Едновременно с това мускулите на корема се съкращават и също оказват натиск върху нея, но от долната страна. И така много пъти. Всичко това може да предизвика спазъм на мускулите - разпознаваме го по усещането за пробождане. Понякога към него се присъединява и болка в дясната ръка - предава се по нервните окончания от диафрагмата. В исзвестен смисъл смехът е наказание за диафрагмата, затова редувайте пристъпите му с бавно отмерено дишане.

ЗАЩО КОГАТО СЕ СМЕЕМ, СЕ ПОЯВЯВАТ СЪЛЗИ - Смехът и сълзите се смятат за сходни помежду си психологически реакции. И двете възникват в момент на голям емоционален изблик, продължават известно време и не може да се регулират с ключа за ''включване и изключване''. И двете реакции говорят за проява на чувства. Експресията помага за облекчаване на стреса - при изблик на емоция адреналинът и кортизолът се неутрализират взаимно. Така, че това не е лошо - смях до сълзи.

ЗАЩО НА НЯКОИ ХОРА ДОРИ И ПРЕЗ ЛЯТОТО ИМ Е СТЪУДЕНО - Температурата на организма, се регулирас от мозъка, по точно от хипоталамуса. През лятото той подава на тялото ви сигнал - да отдавате излишната топлина, през зимата - да я задържите. Или предлага алтернатива - треперенето - за сметка на него в мускулите се произвежда енергия и вие се стопляте. Значителна роля тук играе и желязото, затова хората с анемия се причисляват към вечно мръзнещите. Студените ръце се дължат на лошо кръвоснабдяване на крайниците. Сред причините - високо кръвно налягане и приемът на някои лекарства. Щитовидната жлеза, работеща при ниски скорости, причинява забавяне на обмяната на веществата, поради което организмът не произвежда достатъчно топлина. Учените смятат, че може да има генетично обусловена предразположеност към реакцията на студа. Ако непрекъснато ви е студено, приемайте повече храни, богати на желязо - червено месо, боб, тъмнозелените листни зеленчуци. Избягвайте никотина - той свива кръвоносните съдове и кръвообръщението се влошава.

Последна промяна (Сряда, 24 Февруари 2010 06:39)

 

Още по темата