За Жени Забавно ЛЮБОПИТНО ОПАСНО ЛИ Е ДА СЕ НОСЯТ ЛЕЩИ В ГОЛЕМИТЕ СТУДОВЕ

ОПАСНО ЛИ Е ДА СЕ НОСЯТ ЛЕЩИ В ГОЛЕМИТЕ СТУДОВЕ

За да  ви замръзнат очите, температурата им трябва да бъде най-малко 0 градуса. При всеки нормален жив човек температурата на повърхността на окото е средно 35 градуса. Като се има предвид, че ние често мигаме /приблизително на всеки три секунди/, окото непрекъснато се затопля.

 Ето защо, лещата - тънка и гъвкава, просто физически не може да  пострада и при най-лютия студ, защото тя има постоянна температура - същата, както и на самото око. При това съвременните контактни лещи са много устойчиви към въздействието на температърите - по-сериозна промяна в качествата на лещите може да се случи при температура под минус 55 градуса по Целзий.
Преди излизане не слагайте овлажняващи капки. През зимата хората с контактни лещи ги дебне друга опасност - сухият въздух в помещенията. Радиаторите на централното отопление доста изсушават въздуха, както и лигавиците на очите. Ето защо на работа и в къщи трябва да се използват овлажняващи капки. Това ще  предпази от ''синдрома на сухото око''. Но лещите не трябва да се овлажняват преди излизане на улицата. По добре е да се направи около 15-20 минути преди това. През зимата трябва да се използват лещи със защита от слънчевата светлина Отразените от снега слънчеви лъчи може да доведат до неприятни последици за очите.
При  възпалителни заболявания на окото /блефарит, конюктивит и други възпалителни заболявания на клепачите/, както и при всяка настинка, особено вирусна, е абсолютно противопоказно носенето на лещи. Следователно, ако сте настинали, трябва временно да ''преминете'' на очила. Това се налага, защото поради хремата се нарушава изтичането на сълзите и очите през цялото време са сухи. Тогава дори и най-чувствителните лещи могат да предизвикат дискомфорт. Или да пресъхнат и да се повредят.
Лещите са противопоказни, ако имате:
- ХРОНИЧНА АЛЕРГИЯ НА ОЧИТЕ
- РЕСПИРАТОРНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ /ХРОНИЧЕН БРОНХИТ, АСТМА, ТУБЕРКОЛОЗА/
- НАРУШЕНИЕ В СЪСТАВА НА СЛЪЗНАТА ТЕЧНОСТ ИЛИ НЕПРОХОДИМОСТ НА СЛЪЗНИТЕ ПЪТИЩА, ПОВИШЕНО ИЛИ НАМАЛЕНО СЪЛЗЕНЕ
Ретината е вътрешната мембрана на окото, нашият визуален анализатор. Именно в нея се преобразува зрителният светлинен сигнал в електрически, който попада в мозъка. В действителност, това е зрителен екран, върху който преминава изображението през зеницата. И този екран се намира далеч от повърхността на окото и от роговицата, върху която се намира лещата. Следователно лещите по никакъв начин не може да увредят ретината.
-

Последна промяна (Сряда, 24 Февруари 2010 06:43)

 

Още по темата