За Жени Здраве ЗАСИЛЕТЕ ИМУНИТЕТА, ЗА ДА НЕ БОЛЕДУВАТЕ ПРЕЗ ЗИМАТА

ЗАСИЛЕТЕ ИМУНИТЕТА, ЗА ДА НЕ БОЛЕДУВАТЕ ПРЕЗ ЗИМАТА

Здраве - Здраве

През зимата, както и през късна есен и ранна пролет, организмът е силно чувствителен към влиянието на околната среда. През студеното полугодие имунната система се нуждае от допълнително поддържане и хранене, тъй като организмът е подложен системно на атаки на паталогични, микроорганизми, неблагоприятни климатични условия, липса на витамини в храната и обостряне на хронични заболявания...


Имунната система предпазва от заболявания, но освен това се грижи за подновяването на клетките, извеждането на вредните вещества от организма, справяне с последствията след боледуване и стрес. Тя също се нуждае от грижи и предпазване от претоварване.
Стресът, физическото и емоционалното натоварване, тютюнопушенето, алкохолът, недостигът на сън, продължителният прием на антибиотици, вредните условия на работа, рецидивите на инфекциозните заболявания компрометират имунитета и нанасят вреди на здравето.
Всеки има периоди на слабо самочувствие и спад на имунната защита. Добре е обаче да се научим да предусещаме подобни състояния и да взимаме предпазни мерки, така че да не го допускаме. За признак на слаб имунитет се смята честото боледуване от простудни заболявания /повече от 4-6 пъти в годината/, рецидиви на хронични заболявания като херпес, стоматит, бронхит, бърза умора, алергия, емоционална лабилност.
На първо време трябва да се  осигурят на организма вещества, които ще подпомогнат имунната система да функционира пълноценно. Неслучайно през последните десетилетия в публичното пространство здравословният начин на живот, балансирано пълноценно хранене и целта да се превърнат в стил на живот, са основни теми на дискусия. Организмът ни не е способен да натрупва и да предуцира повечето витамини, за което е необходимо постоянно да се набавят полезни хранителни вещества. Правилното хранене повишава имунитета през зимата.
Например недостигът на витамин А прави имуната система уязвима към чужди белтъци. Това означава податливост към заболяване при среща с микроорганизми.Витамин А се осигурява чрез консумация на черен дроб, яйца, моркови, домати, пъпеш. Витамините от група В повишават издържливостта при физическо натоварване и силна умора. Рязкото спадане на нивото на витамините от тази група води до намалени способности на организма да произвежда антитела срещуинфекциозни причинители. Източник на витамини от група В са - мляко, сирене,черен дроб, мая.
Недостигът на витамин С отслабва реакцията на имунната система срещу вредни микроорганизми, удължава се времето на образъване на антитела и съответно способността на организма да потисне инфекциите. Витамин С може да си осигурите чрез редовна консумация на ябълки, цитрусови плодове и зеле.
В полза на имунната система е да се консумират зеленчуци и плодове преди ядене. Без наличието на други храни в храносмилателната система витамините и другите полезни вещества се усвояват по-добре. Не е препоръчително зеленчуковите и плодовите сокове да се консумират преди хранене, тъй като се смесват със стомашния сок, което нарушава процеса на храносмилане. Желателно е приемът на течнмости да е 20-30 минути по-раноп.
Обръщайте внимание на състоянието си.. Редувайте работа и  почивка. Задължително почивайте вечер след края на работния ден. Отделяйте няколко минути за отпускане и успокояване. Опитайте се да се разтоварите с ароматен билков чай.Не се претоварвайте.

 

Още по темата