За Жени Забавно ЛЮБОПИТНО СЪРЦЕТО НЕ СЕ УМОРЯВА, ТО РАБОТИ ЧАСОВЕ СЛЕД СМЪРТТА!

СЪРЦЕТО НЕ СЕ УМОРЯВА, ТО РАБОТИ ЧАСОВЕ СЛЕД СМЪРТТА!

Дори в относителен покой, само за една минута сърцето изтласква 6 литра кръв, а за един ден - от 6 до 10 тона.


За 100 години човешки живот сърцето успява да направи около 5 милиарда съкращения.
Ако се замислим, наистина ще останем поразени от това, че сърцето не се уморява. Никога. И докато е здраво, лесно се справя с работата си. Тя неговата работа, никога не спира, нито за секунда.
За да се справи с такова колосално натоварване, освен почивка на сърцето му е необходимо и да се храни, да получава достатъчно кислород. Затова нашето човешко сърце, а и на всички по-висши животни, има мощна кръвоносна система. Основната задача на сърдечносъдовата система е да транспортира всичко необходимо до всички ъгълчета на организма. Нашата кръв прави пълен кръговрат само за 23 секунди, извършвайки за едно денонощие повечв от 3700 оборота. Но това още не е всичко. При кучетата пълният кръговрат трае 16 секунди, при заека -7,5 секунди.
Може да ви се струва, че такава строго затворена система облекчава работата на сърцето. Нищо подобно. За да изтласка кръвта през капилярите и малките артериоли, е нужна доста голяма сила. Та ние имаме около 100-160 милиарда капиляри, тяхната обща дължина е 60 до 80 хиляди километра. Известният руски физиолог Цион е изчислил, че през човешкия живот сърцето успява да свърши работа, равна на усилията, които биха били необходими на една влакова композиция да изкачи най-високия връх в Европа - Монблан, висок 4810 метра.
В работата на сърдечносъдовата система има съществено противоречие. От една страна, за да се поддържа кръвоснабдяването на нужното ниво е  необходимо високо налягане. От друга страна, колкото по-високо е налягането, толкова по-голяма е вероятността от аварии. Всеки момент системата може да не издържи. И ако този пробив се случи в голям кръвоносен съд, бързата смърт от масивна загуба на кръв е неизбежна.
За да не се превиши нормалното кръвно налягане, съществуват специфични контролни органи, наречени барорецептори. Те са разположени в аортата, в синусовите артерии, в предсърдията и в нервните окончания. Или казано простичко, нашето сърце работи по собствена инициатива.
Грешна е представата за това, че смъртта означава спиране работата на сърцето. Това съвсем не е така. Например руският лекар Андреев е съумял да застави сърцето на новородено бебе да се съкращава цели четири дни след неговата смърт.

Последна промяна (Събота, 06 Февруари 2010 09:51)

 

Още по темата