За Жени Здраве И ОЩЕ ЗА ЦИСТИТА

И ОЩЕ ЗА ЦИСТИТА

Здраве - Здраве

Много страдащи се отнасят към цистита като обикновена хрема - ще се полекувам една седмица и ще ми мине. Но тази болест, макар, че замира от време на време, после отново неминуемо се обостря.

 Когато усетите първите симптоми - рязка болка и трудно уриниране, основното е да не предприемате самолечение.  Нелекувания цистит лесно преминава в хроничен Понякога болните не подозират, че се развива сериозен възпалителен процес в бъбреците - пиелонефрит. И не  си обръщат достатъчно внимание. Търсят лекарска помощ, когато температурата вече се покачи и болният получи треска. Затова е много важно възпалението на пикочния мехур да се излекува докрай. При остър цистит обикновенно се назначават антибиотици, за да се ликвидира възпалителния процес. Предписват се и аналгетици за снемане на болката, а също и спазмолитични средства. През първите дни непременно останете на легло у дома. Сгряващите процедури също ще ви помогнат. Например нагрята във фурната сол се поставя в платнена торбичка и се слага между бедрата.
БНИМАНИЕ - ЗАПОМНЕТЕ - Болката може да премине за 2-3 дни, но вие не прекъсвайте лечението. Приемайте препаратите поне 7 дни. В противен случай наистина може да стигнете до хроничен цистит. А той се лекува изключително трудно. Процесът може да отнеме цяла година. А и не могат до безкрай да се пият антибиотици. Изследвания показват, че ако се лекувате с тях 15 и повече дни, няколко пъти се повишава рискът в бъдеще да развиете инфекциозни болести в  пикочните пътища.
Ако болестта е напреднала, няма да се мине само с пиене на антибиотици. В такава ситуация се налага лекарствата да се вкарват директно в пикочния мехур с помощта на специални катетри. Но за да се увеличи ефектът, в някои клиники вече се използват препарати за т.н. вътрешна йонофореза - т.е. лекарствата се въвеждат под действието на постоянен електрически ток. Медиците твърдят, че резултатите са изключително добри.. Може би защото разтворът прониква дълбоко в лигавицата на пикочния мехур.
Специалистите съветват - по време на лечението трябва да пиете колкото може повече течности - 2,5-3 литра на ден. Така промивате пикочния мехур и той по-бързо отделя вредните вещества. Препоръчва се и слабоалкална минерална вода. Освен противовъзпалително тя се оказва и спазмолитично действие. Пие се три пъти на ден един час преди ядене. Налейте си в една чаша, оставете я да постои, след това леко я загрейте и я изпийте - но едва едва топла.
При остър цистит обаче се въздържайте от лечебна минерална вода. А също и от лютивата храна, подправките и консервите.
Много полезна е малката червена боровинка. Шведски учени доказали, че това е прекрасно средство против цистит, защото съдържа киселина, която променя  pH в урината. Освен това активните компоненти на този прекрасен плод не позволяват на микробите да се залепват за стените на пикочния мехур. Соковете от другите кисели плодове не дават такъв ефект. Трябва да разреждате наполовина с вода прясноизцедения боровинков сок. Иначе ще дразни пикочния мехур.И още нещо - учените така и не можаха да обяснят защо една простичка напитка като чай с мляко помага при цистит. Но потвърждават нейното лечебно действие. И  накрая в никакъв случай ''не лекувайте'' цистита с бира, защото я смятат за диуретик. Алкохолът може да засили възпалителния процес.
КАК ДА ИЗБЕГНЕМ ЦИСТИТА:
- не се простудявайте
- избягвайте лютивото, пърженото, пикантното, соленото и маринованото.
- пийте най-малко 2 литра течности на ден
- лекувайте навреме хроничните възпалителни заболявания.,редовно посещавайте гинеколог
- имайте предвид, че и запекът, и диарията провокират проблеми с пикочния мехур
- при заседнал начин на живот се старайте на всеки час да се поразтъпквате по 10-5 минути
- посещавайте таолетната на всеки 2 часа, дори и да можете да търпите, никак не е желателен застоят на урината
- ако използвате тампони по време на менструация, сменяйте ги на всеки 2 часа
- избягвайте горещи вани, по добре вземайте душ
- преди и след полов акт се измиваите добре и се опитвайте да изпразните пикочния мехур

 

Още по темата