За Жени Здраве ВЪЗРАСТНИТЕ КАРАТ ТЕЖКО ДЕТСКИТЕ БОЛЕСТИ

ВЪЗРАСТНИТЕ КАРАТ ТЕЖКО ДЕТСКИТЕ БОЛЕСТИ

Здраве - Здраве

Прието е да се смята, че човек преболедува някои инфекции единствено и само в детската си възраст, например като варицелата.

 Но има и такива, които попиват подобни болести в зряла възраст. Съществуват няколко причини за това вече зрели мъже и жени изведнъж да попаднат в лапите на болестта, характерна най-вече за децата. Ето кои са ре:
Отказ от ваксина в детството. Вярно е, че въпросът за вредата и ползата от ваксините не е докрай изяснен. Но почти за  всички ваксини съществуват ясни медицински показания и съответно противопоказания. Важно е всичко да се извършва грамотно, детето навреме да се изследва за евентуална алергия. Често детските болести застигат тези, които като деца не са посещавали детска градина. Там всички деца почти 100% са преболедували дребна и едра шарка. Друга причина може да бъде нашата имунна система. И още един проблем - някои детски инфекции си остават заразни цял живот. Например след ваксинация  пеотив заушка се изработва имунитет само за 12 години.

КЪСНА ВАРИЦЕЛА И ОПАСВАЩИЯТ ЛИШЕЙ ВОДЯТ ДО УСЛОЖНЕНИЯ НА СЪРЦЕТО, УВРЕЖДАНЕ НА СТАВИТЕ, ВИРУСНИ ПНЕВМОНИИ;
Да започнем с варицелата. Заразяването с тази инфекция става обикновенно през есента и зимата. При възрастните хора са възможни и детски прояви. Например отначало на торса, а след това по шията, лицето и ръцете се появява обрив във вид на мехурчета. Размерът им е колкото главичката на топлиика. След това тези мехурчета се покриват с коричка и опадват. Варицелата се предизвиква от от същия този херпесен вирус, от които се провокира и опасващият лишеи на гръдния кош. Детската форма на болестта по принцип преминава без особени последици. Важното е през това време да не се простудят бъбреците. Обаче опасващият лишей е много опасен, защото предизвиква невралгия на междуребрените нерви. А също и усложнения на сърцето, вирусни пневмонии, увреждане на ставите. Ако пипнете варицела важно е да спазвате режим на легло. А при опасващия лишей се налага да приемате противовирусни препарати.

ДРЕБНАТА ШАРКА Е НАЙ-ОПАСНА ЗА БРЕМЕННИ ЖЕНИ - симптомите са висока температура, меденочервеникав обрив - отначало по лицето и шията, а след това по торса, бедрата и ръцете и най-накрая по краката. Болният е заразен от момента на повишаване на температурата до изчезване на обрива. Дребната шарка е много опасна за бременни жени, защото може да предизвика аборт или нарушено развитие на плода. Често се стига до  - пневмония, отит, увреждане на слуховия нерв и на централната нервна система. Няма препарати против дребната шарка, но има ваксина. Ако вече сте в зряла възраст и не сте преболедували дребна шарка, вие трябва да се ваксинирате още през първите три дни след контакт с болен.

УСЛОЖНЕНИЯТА НА ВРОДЕНАТА РУБЕОЛА СА МНОГО ОПАСНИ - Симптомите на рубеолата са червен обрив по цялото тяло. При възрастните често се съпровожда с възпаление на лимфните възли. Вирусът на рубеола предизвиква уродство на плода, ако се е заразила жената през първото тримесечие на бременоста. В този случаи около 75 на сто от новородените се раждат със синдрома на вродената рубеола. Децата се ваксинират на една и на шест години. Поставя се ваксина на момичетата когато са на 14 години. Жените които планират бременост е добре да се ваксинират три месеца преди зачеване.

ЗАУШКАТА Е ОСОБЕНО ОПАСНА ЗА МЛАДИТЕ МЪЖЕ И МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО БЕЗПЛОДИЕ - При заушка температурата се повишава до 38-39 градуса. Характерна е болезнената подпухналост на жлезите около ушите. Обикновено се подува едната страна, най-вече лявата. А след 2-3 дни и другата. Разпространявайки се по организма на човека, вирусът на тази инфекция засяга и уврежда другите жлези. Заушката е особено опасна за млади мъже - в най-тежките случаи се стига ди орхит - възпаление на тестисите, а това води до безплодие. Ваксинацията осигурява имунитет за 12 години.

 

Още по темата