За Жени Здраве ХЕРПЕСИТЕ ''ЦЪФТЯТ'' И ПРЕЗ ЗИМАТА

ХЕРПЕСИТЕ ''ЦЪФТЯТ'' И ПРЕЗ ЗИМАТА

Здраве - Здраве

Винаги при промяна на времето на устните на много хора ''разцъфтяват'' грозни херпеси. Хроничната умора, зимното отслабване на организма и намаляването на работоспособността също могат да са причина за това коварно заболяване. Страшното е, че веднъж попаднал в организма, възбудителят на заболяването вече не може да излезе от там. С потока на кръвта той се разнася по кръвоносните съдове и по нервните стволови клвтки, като в най-неподходящия момент изведнъж изскача на кожата.


За обостряне на херпесните заболявания помагат - преохлаждането на организма, стресът, преумората, простудните заболявания, а при жените - менструацията и бремеността. Ако у пациента възникнат десет такива рецидива през годината, значи в организма протича сериозна инфекция
Херпесът се проявява при различните хора по различен начин. Днес на медиците са известни осем типа от инфекцията. Най-разпространени са два типа от обикновения херпес - първият уврежда лицето, устните и торса, а вторият - урогенителната система.
Заразяването с вируса става - по полов път при контакт с болни, при целувка, при използване на обща посуда, белйо и кърпи. Възможно е заразяването да стане и по въздушно-капков път. Затова по време на острия период на заразяване - то болния трябва да си носи   маска, а помещението да се проветрява по-често.
Колкото по рано се започне с лечението, толкова по-леко ще протече болестта по-нататък. Ако херпесите възникват до два пъти през годината, лечението може да се провежда и без намесата на лекар. Болният може да се изцери самостоятелно с помоща на  общоукрепващи средства и ацикловирни кремове, но трябва много точно да изпълнява указанието от упътването Най-популярно е лекарството ЗОВИРАКС. Болният трябва да започне да се маже с него още след появата на сърбежа, за да не даде възможност на вируса да се разраства. Добре е херпесите да се подсушават с кислородна вода, но това може да се използва само като помощно средство в лечението. Група учени доказаха, че  и намазването с мед може да премахне херпеса. Целебният ефект се обяснява с антимикробните му свойства. Най-неприятният и болезнен херпес е урогениталния. Самите лекари наричат болните от това заболяване мъченици. При този вид херпес трудно може да се спре  разпространението му. Болният се измъчва от постоянен, нетърпим сърбеж, от главоболие, повишава се и температурата. Периодът от обострянето до поредния рецидив може да е няколко седмици до няколко години.
Урогениталния херпес може да провокира простатата и рак на шийката на матката. Особено опасен е за бременни жени. Рискът да се инфектира и новороденото е от 41 до 56 процента, ако майката е заболяла малко преди раждането или има клинични прояви на рецидив. Когато заразяването стане в първата половина на бременността, рискът от спонтанен аборт се увеличава три пъти. Ако настъпи във втората - новороденото е застрашено от уродство, порок на сърцето, патология на очите. Ако бременната жена има херпес, тя трябва веднага да се обърне към лекар и в никакъв случаи да не започва самолечение с подръчни средства. Опасно е!

 

Още по темата