За Жени Здраве ЗИМНА ДЕПРЕСИЯ

ЗИМНА ДЕПРЕСИЯ

Здраве - Здраве

Зимата е времето, през което човек сякаш се намира в ''царството на мъртвите'' както казвали древните гърци. Слънцето бързо залязва, темпът на живот се забавя, природата спи дълбокия си сън. През това време на годината е възможно бързо претоварване на човешкия организъм, изтощаване и депресия.

 Много психиатри смятат, че основна причина е недостигът на серотонин - вещество, изработвано в главния мозък. При хиперсензитивните хора недостигът на слънчева светлина предизвиква намаляване именно на серотонина. Наблюдават се апатични реакции от страна на организма - например повишен апетит и по-продължителен сън, т.е. човек се успива всяка сутрин. Тази чувствителност към светлината е наследствена в една трета от случаите. Психиатрите препоръчват на своите пациенти фототерапия със светлина. Предлагат ултравиолетово излъчване. Сеансите се провеждат сутрин в продължение на два часа. Важно е светлината да се възприема с очите. Само след четири дни вече се наблюдава ефект - повишава се настроението и се подобрява самочувствието. Максималният ефект настъпва след две седмици.
Проведените изследвания показали, че там, където има много слънце през цялата година, например във Флорида, много по-рядко хората страдат от депресия. Докато в северните региони това явление се среща по-често. Зимните депресивни епизоди по принцип се вливат в голямата депресия, която е започнала дълго време преди това. Вижте симптомите, които предизвикват наличието на депресия:
безсъние или неспокоен сън
загуба на апетита или преяждане
умора или понижена активност
трудно съсредоточване на вниманието
чувство за безнадеждност
тъга, тревога
стесняване кръга на интересите
колебание в настроението - сутрин обикновено сечувстваме по зле от вечерта
различни болестни усещания
понижаване на половото влечение и неспособност да изпитате удоволствие от обичайните радости
мисли за смъртта или за самоубииство
Чувството за вина и грях оказва влияние за възникване на депресията, установили психолозите. Но не и религията. Точно обратното - сред вярващите хора е най-нисък процента от болни с депресия. Специялистите предполагат, че житейските събития, съпровождани със стресове, играят първична и принципна роля за възникване на депресията. Знаем кои са силните стресове - загуба на близък човек, загуба на работното място.... Но има състояния, които само напомнят на депресия. Те се характеризират с повишена умора, лошо  настроение, неспокоен сън. С тези състояния можете да опитате да се справите сами. Ще се наложи сериозно да се заемете, да ''се вземете в ръце'', както се казва. И тук методите не са непознати - спортувайте, разхождайте се на чист въздух, закалявайте се. Помислете за междуличностните конфликти, които са ви се случвали в последно време. И какво искате да промените в живота си. Намерете начин да го постигнете. Спомнете си с какво сте обичали да се занимавате по-рано. Може да сте обичали да четете, да рисувате, да слушате музика, да бродирате, да ходите на кино, театър, да се занимавате със спорт. Помислете за работа или дейност, която би ви направила истински щастливи.

 

Още по темата