За Жени Здраве НА ЗИМЕН РЕЖИМ

НА ЗИМЕН РЕЖИМ

Здраве - Здраве

Всеки годишен сезон се отразява върху състоянието на организма по различен начин. През лятото високите температури го изтощават, през зимата неблагоприятното влияят студът, липсата на слънчева светлина и други фактори. За да се справи по-лесно и безболезнено с влошените външни условия, той има нужда от нашата помощ.


ЗА БОДРОСТ И ЕНЕРГИЯ
Липсата на слънце и късият ден през зимните месеци предизвикват усещане за постоянна умора, сънливост, намаляват способноста за концентрация. За да излезем от това състояние и да се чувстваме по-бодри и енергични е важно да се храним правилно. Менюто трябва да съдържа повече плодове, зеленчуци и продукти богати на белтъчини /месо, риба, бобови култури/. От сладките удоволствия - бомбони, сладкиши и др. е по-добре да се откажем. Правилно трябва да подбираме и напитките. За предпочитане са билковите и плодовите чайове, полезен е и белият чай. Що се отнася до кафето, то наистина ободрява, но зарежда с енергия за кратко време. От значение е и здравият сън. Добре е зимата да се ляга с около час по рано, отколкото през лятото. Преди това помещението трябва да бъде добре проветрено, макар и само за няколко минути. Гледането до късно на телевизия не се отразява благоприятно върху качеството на съня.
РИСКОВЕ ОТ СТУДА
Зимата е известна с капризите си - ту е по мека от обичайното, ту изпробва защитните ни сили с виелица и студ. Люшкан от едната крайност до другата, нашият организъм няма време да се адаптира, което не би било за него проблем при плавен климатичен преход. Ако сте любител на зимните удоволствия в планината, не подценявайте предупрежденията на синоптиците. При продължителен престои на открито и неподходящо облекло може да си имате проблеми с измръзване на откритите части на тялото. Кожата пребледнява, по лицето избиват белезникави петна, побелява и върхът на носа. В зависимост от тежестта има 4 степени на измръзване. При 1 степен кожата почервенява, става болезнено чувствителна, а след това започва да се бели. При 2 степен върху нея се появяват мехурчета, пълни с прозрачна течност. 3 степен се характеризира също с мехурчета, но тяхното съдържание е кърваво, а увредените участъци на кожата се обелват и на мястото остават ранички. 4 степен е най-тежката - в този случай е засегната не само кожата, ни и прилежащите тъкани. Кожното покритие посинява , възниква оток. При такива силни поражения на крайник например, понякога се налага ампутация.
Преохлаждането е още по сериозно. За разлика от локалното измръзване на даден участък в този случай е засегнато цялото тяло. Телесната температура се понижава, нарушава се дишането, кожата пребледнява, започва треска, може да се стигне до гърчове. Колкото по-силно е преохлаждането, полкова по-очевидни са процесите на нарушаване на жизнената дейност- говорът се забавя, съзнанието е подтиснато, пострадалия се унася в сън. В някои случаи може да настъпо и кома.При измръзване даването на първа помощ се свежда до възстановяване на нормалното кръвообръщение в поразената част чрез разтривка със спирт или дори само с ръце. Но в никакъв случай със сняг. Снегът отнема топлината, кристалчетата му увреждат кожата и травмират повърхностните кръвоносни съдове. Сгряването на тялото не трябва да бъде форсирано, като се поставя при топлинен източник. Най-добрият начин е вътрешното загряване с горещо питие или топли дрехи.

 

Още по темата