За Жени Супи КАК ДА СИ ПРИГОТВИМ ВКУСНА СУПА

КАК ДА СИ ПРИГОТВИМ ВКУСНА СУПА

За да приготвите хранителна супа, трябва да знаете някои простички правила. От качеството на приготвения булйон зависи и добрият вкус на супата. За предпочитане е да приготвяте супи от месокостен булйон. За него употребявайте плоски и ''захарни'' кости и части от гърдите, джолана, лопатката и ребрената част. По-хранителни и вкусни са булйоните, приготвени от месо и кости на по-стари животни. Преди да сложите костите да се варят, измиите ги няколко пъти в студена вода и ги накълцаите на малки парченца. Колкото по-дребно е нарязан продуктът, толкова по-пълноценно ще се извлекат разтворимите полезни вещества.
Месокостния булйон от говеждо месо варите 4,5 до 6 часа. По-продължително време не влошава вкуса. Най-напред в студена вода сложете костите, а 2-3 часа преди сваряването на булйона прибавете месото, като 1 кг. месо и кости  заливате с 3 л. вода. Ако искате да получите силен булйон, налейте вода наполовина. След кипването го оставете да ври на слаб огън. Когато се образува капак от пяна, почистете я с част от мазнината и оставете само тънък слой мазнина. Вкуса и аромата ще подобрите, ако прибавите ароматни корени, лук, магданоз и други подправки. За да извлечете най-пълноценно вкусовите вещества от домати, моркови, спанак, коприва, лук и др., преди да ги сложите в супата, леко ги запържете. Мазнината има свойство да извлича аромата на зеленчуците. Разтвореният в мазнината каротин от морковите се усвоява и придава на супата приятен оранжев цвят. Зеленчуците, определени за булйона, сложете да врят 20-30 минути, преди той да бъде готов.
Булйони и супи варете на умерен огън. При силно кипене вкусовите им качества намаляват и те загубват приятния си външен вид. За да запазите витамините, слагайте продуктите последователно да врят - съобразно тяхната крехкост. Не оставяите супата на огъня повече от1-2 часа, защото това бързо понижава качествата й.
Кремсупите, застроени с прясно мляко, не дръжте на температура близка до кипване.
За да увеличите калоричността, за да подобрите вкуса, аромата и гъстотата на супите им направете застройка. За 5 супи вземете 1 яйчен жълтък, 2 сл.л. кисело мляко и 1 кафеина лъжичка брашно. Разбийте добре, за да получите еднородна смес. Към нея при постоянно бъркане долейте една част от готовата супа, след което смесете, пак с постоянно бъркане, с останалото ястие. Неспазването на тази технология води до пресичане на супата.
Най-подходящи подправки към супите от говеждо и телешко месо са черният пипер и магданозът, за агнешко - черен пипер,джоджен и магданоз, за супи за птици и риби - черен пипер, за леща чорба - чубрица, за боб чорба - джоджен. При сервиране на месни, рибни и пилешки супи поднесете и парче лимон.

Последна промяна (Понеделник, 07 Декември 2009 22:20)

 

Още по темата