За Жени Коса ОПАДАНЕ И ПОБЕЛЯВАНЕ НА КОСАТА

ОПАДАНЕ И ПОБЕЛЯВАНЕ НА КОСАТА

Хубавата, здрава коса краси човека. Преждевременното побеляване и опадане на косата причинява силна тревога, особено у млади мъже и жени. Главна причина за това е себореята. Различни фактори, като нарушеното кръвообръщение и недохранването, са едни от причините за преждевременното побеляване на косата. Неправилни навици в храненето, погрешна диета, нездравословни жилищни условия, напрежение и преумора, а и наследствеността са допълнителни фактори, които допринасят за болестното състояние.
Главните причини за опадане и побеляване на косата са душевното напрежение и непълноценното хранене. В допълнение към хигиенните грижи за косата от първа необходимост за нормална , здрава и растяща коса е снабдяването на организма с необходимите витамини от групата В, мед, желязо и йод.Осигуряването им чрез една балансирана диета и подходящи грижи за косата може да спомогне за лечение на оплешивяването и побеляваването.
Следната рецепта не само лекува заболяването, но и помага за растежа на здрава и лъскава коса.
ЛЕЧЕНИЕ - 1 кг. сухи семена от Citrujjus colocynthis /колоцин/ и 1 кг. семена от Melia azadirachta  се накисват един ден в пресен сок от  Phylanthus emwlica. След изсушаване 2-3 дни на сянка се извлича маслото им, което се разрежда с равни количества кокосово или маслиново масло. Редовното масажиране на косата и скалпа с него дава здрава, лъскава и красива коса.
ДИЕТА - изварата, каймакът и биволското мляко трябва да се избягват.

Последна промяна (Понеделник, 07 Декември 2009 22:09)

 

Още по темата