За Жени Супи

Супи

КРЕМ СУПА ОТ ТИКВА

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА КРЕМ СУПА ОТ ТИКВА:

1 глава лук

300-400 г. тиква

1 ч.ч. бяло вино

2 с.л. сметана

2 кубчета зеленчуков бульон

краве масло, смлян черен пипер, джинджифил, белени печени тиквени семки или орехи на вкус.

Последна промяна (Петък, 01 Октомври 2010 21:20)

продължава>

 

КРЕМ СУПА ОТ ТИКВИЧКИ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА КРЕМСУПА:
500 г. тиквички
250 г. прясно мляко
5 с.л. брашно
50 г. масло
1-2 филии бял хляб
копър
черен пипер
сол на вкус

Последна промяна (Понеделник, 07 Декември 2009 22:33)

продължава>

 

СУПА ОТ МЕСО, КАРТОФИ И БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА СУПАТА:
500 г. телешко месо
500 г. брюкселско зеле
500 г. картофи
2 глави лук
1 връзка магданоз
1 дафинов лист
черен пипер

Последна промяна (Понеделник, 07 Декември 2009 22:30)

продължава>

 

СУПА ОТ КОСТИ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА СУПАТА:
кости
свареното месо около костите
1 глава лук
2 картофа
2 домата
1 морков
магданоз
3 с.л. олио
сол

Последна промяна (Понеделник, 07 Декември 2009 22:24)

продължава>

 

КАК ДА СИ ПРИГОТВИМ ВКУСНА СУПА

За да приготвите хранителна супа, трябва да знаете някои простички правила. От качеството на приготвения булйон зависи и добрият вкус на супата. За предпочитане е да приготвяте супи от месокостен булйон. За него употребявайте плоски и ''захарни'' кости и части от гърдите, джолана, лопатката и ребрената част. По-хранителни и вкусни са булйоните, приготвени от месо и кости на по-стари животни. Преди да сложите костите да се варят, измиите ги няколко пъти в студена вода и ги накълцаите на малки парченца. Колкото по-дребно е нарязан продуктът, толкова по-пълноценно ще се извлекат разтворимите полезни вещества.
Месокостния булйон от говеждо месо варите 4,5 до 6 часа. По-продължително време не влошава вкуса. Най-напред в студена вода сложете костите, а 2-3 часа преди сваряването на булйона прибавете месото, като 1 кг. месо и кости  заливате с 3 л. вода. Ако искате да получите силен булйон, налейте вода наполовина. След кипването го оставете да ври на слаб огън. Когато се образува капак от пяна, почистете я с част от мазнината и оставете само тънък слой мазнина. Вкуса и аромата ще подобрите, ако прибавите ароматни корени, лук, магданоз и други подправки. За да извлечете най-пълноценно вкусовите вещества от домати, моркови, спанак, коприва, лук и др., преди да ги сложите в супата, леко ги запържете. Мазнината има свойство да извлича аромата на зеленчуците. Разтвореният в мазнината каротин от морковите се усвоява и придава на супата приятен оранжев цвят. Зеленчуците, определени за булйона, сложете да врят 20-30 минути, преди той да бъде готов.
Булйони и супи варете на умерен огън. При силно кипене вкусовите им качества намаляват и те загубват приятния си външен вид. За да запазите витамините, слагайте продуктите последователно да врят - съобразно тяхната крехкост. Не оставяите супата на огъня повече от1-2 часа, защото това бързо понижава качествата й.
Кремсупите, застроени с прясно мляко, не дръжте на температура близка до кипване.
За да увеличите калоричността, за да подобрите вкуса, аромата и гъстотата на супите им направете застройка. За 5 супи вземете 1 яйчен жълтък, 2 сл.л. кисело мляко и 1 кафеина лъжичка брашно. Разбийте добре, за да получите еднородна смес. Към нея при постоянно бъркане долейте една част от готовата супа, след което смесете, пак с постоянно бъркане, с останалото ястие. Неспазването на тази технология води до пресичане на супата.
Най-подходящи подправки към супите от говеждо и телешко месо са черният пипер и магданозът, за агнешко - черен пипер,джоджен и магданоз, за супи за птици и риби - черен пипер, за леща чорба - чубрица, за боб чорба - джоджен. При сервиране на месни, рибни и пилешки супи поднесете и парче лимон.

Последна промяна (Понеделник, 07 Декември 2009 22:20)